Linkovi

G7: Nove sankcije Rusiji i podrška Ukrajini "koliko god bude potrebno"


Lideri G7 na samitu u Nemačkoj razgovaraju putem video linka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim (Foto: Tobias Schwarz/Pool Photo via AP)
Lideri G7 na samitu u Nemačkoj razgovaraju putem video linka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim (Foto: Tobias Schwarz/Pool Photo via AP)

Grupa sedam najbogatijih zemalja (G7) u ponedeljak je obećala da će podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno" i da će uvesti nove sankcije Rusiji koje će obuhvatiti predlog da se ograniči cena ruske nafte.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prethodno, u obraćanju na samitu u Elmau u Nemačkoj putem video linka, od lidera G7 zatražio više oružja i protivvazdušne odbrane.

Cilj saopštenja G7 bio je da se uputi poruka da su članice grupe sedam najrazvijenijih zemalja spremne da dugoročno podrže Ukrajinu, u trenutuku kada širom sveta rastu cene hrane i energije, delom i zbog ruske invazije.

"Nastavićemo da pružamo finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku i da budemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", navodi se u saopštenju.

Nakon što su rakete pogodile Kijev u nedelju, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da Sjedinjene Države pripremaju novi paket oružja za Ukrajinu, koji obuhvata protivvazdušne sisteme dugog dometa i municiju.

"On (ukrajinski predsednik) najviše je razmišljao o raketnim napadima na Kijev i druge gradove širom Ukrajine i želji da dobije dodatne protivvazdušne kapacitete koji bi mogli da obaraju ruske rakete", rekao je Saliven novinarima o obraćanju Zelenskog.

Članice G7 saopštile su da su spremne da pruže bezbednosne garancije u posleratnom okruženju i naglasile, nakon prethodnih primedbi Ukrajine, da će Kijev sam odlučivati o budućem mirovnom dogovoru sa Rusijom.

Takođe su poručile da su obećale ili da su spremne da izdvoje do 29 milijardi 500 miliona dolara za Ukrajinu.

G7 takođe želi da poveća pritisak na Rusiju a da ne podstakne dodatni rast inflacije koja već izaziva probleme u brojnim zemljama, uključujući i SAD.

Proširene sankcije takođe bi pogodile prihode Moskve od izvoza zlata, rusku vojnu industriju i zvaničnike koje je Rusija postavila na delovima ukrajinske teritorije pod ruskom kontrolom.

Cilj uvođenja ograničenja na cene nafte je da se smanji ruski profit i istovremeno snize cene energije.

"Dvostruki cilj lidera G7 je da se direktno pogode Putinovi tokovi prihoda, naročito kroz energiju, ali da se takođe umanje posledice po ekonomije G7 i ostatak sveta", rekao je neimenovani američki zvaničnik na marginama samita G7, prenosi agencija Rojters.

Zapadne sankcije su teško pogodile rusku ekonomiju, a cilj novih mera je da se Kremlj dodatno spreči da profitira od izvoza nafte. Američki zvaničnik je rekao da će članice G7 raditi sa drugima - uključujući Indiju - da se ograniče ruski prihodi od nafte.

Indija nije kritikovala Rusiju zbog invazije na Ukrajinu i tržište je za rusku naftu, gas i ugalj dok pokušava da balansira odnose sa Moskvom i Zapadom.

SAD su takođe najavile da će uvesti sankcije protiv stotina pojedinaca i entiteta, uz više od 1.000 koji su već sankcionisani, zatim kazniti kompanije u nekoliko zemalja i uvesti tarife na stotine ruskih proizvoda.

XS
SM
MD
LG