Linkovi

Stoltenberg: Više od 300.000 NATO trupa u visokom stepenu pripravnosti


ARHIVA - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: AP/Olivier Matthys)
ARHIVA - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: AP/Olivier Matthys)

NATO će značajno povećati broj trupa u visokom stepenu pripravnosti na više od 300.000, najavio je u ponedeljak generalni sekretar Jens Stoltenberg, dok se očekuje da članice alijanse usvoje novu strategiju u kojoj se Moskva opisuje kao direktna pretnja, četiri meseca od izbijanja rata u Ukrajini.

"Rusija je napustila partnerstvo i dijalog koji je NATO pokušavao mnogo godina da uspostavi sa njom. Izabrali su sukob umesto dijaloga. Žalimo zbog toga - ali naravno, moramo da odgovorimo na tu realnost", rekao je Stoltenberg u Briselu uoči samita NATO-a u Madridu.

Samit 28. i 29. juna održava se u ključnom trenutku za zapadnu vojnu alijansu nakon neuspeha u Avganistanu i unutrašnjih sporova za vreme mandata bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji je pretio da će povući Vašington iz NATO-a.

Međutim, ruska invazija na Ukrajinu dovela je do geopolitičkog preokreta i podstakla do sada neutralne zemlje Finsku i Švedsku da se prijave za članstvo u NATO-u, a Ukrajini omogućila da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, podseća Rojters.

Stoltenberg je rekao da će NATO transformisati postojeće snage za brzo reagovanje, čijih je 40.000 pripadnika već u visokom stepenu pripravnosti i povećati ukupni broj na "više od 300.000".

Taj potez preduzet je u okviru napora NATO-a da utvrdi novu strukturu prema kojoj će nacionalne snage biti na različitim nivoima pripravnosti kako bi Alijansa imala veći broj trupa u stanju borbene gotovosti u slučaju krize.

Na samitu, NATO će drugačije definisati Rusiju, koja je do sada nazivana strateškim partnerom.

"Očekujem da će saveznici jasno poručiti da Rusija predstavlja direktnu pretnju po našu bezbednost, principe i međunarodni poredak zasnovan na pravilima", najavio je Stoltenberg.

NATO borbene jedinice na istočnom krilu alijanse, naročito u baltičkim zemljama, biće podignute na nivo brigada, a hiljade trupa će biti u stanju pripravnosti u zemljama kao što je Nemačka, kao brzo pojačanje, dodao je generalni sekretar.

"Zajedno, to predstavlja najveću izmenu naše kolektivne odbrane i odvraćanja od Hladnog rata", ocenio je Stoltenberg.

Istovremeno je umanjio nade da će na samitu biti postignut napredak u pogledu protivljenja Turske članstvu Švedske i Finske, uz opasku " da neće davati obećanja ili spekulisati o određenim vremenskim rokovima". Stoltenberg bi trebalo u utorak u Madridu da se sastane sa liderima sve tri zemlje.

XS
SM
MD
LG