Linkovi

Samit u Madridu: Pozivnica Švedskoj i Finskoj za članstvo u NATO


Lideri zemalja članica NATO-a na samitu u Madridu (Foto Stefan Rousseau/Pool via REUTERS)
Lideri zemalja članica NATO-a na samitu u Madridu (Foto Stefan Rousseau/Pool via REUTERS)

NATO je uputio poziv Švedskoj i Finskoj da postanu članice zapadne vojne alijanse, navodi se u zvaničnom saopštenju objavljenom u sredu na samitu u Madridu.

"Finska i Švedska će pristupanjem biti bezbednije, NATO snažniji, a evroatlanstko područje sigurnije", navodi se u saopštenju i dodaje da je alijansa takođe usaglasila novi strateški koncept.

U saopštenju se Rusija opisuje kao "najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika, što je reakcija na veliko pogoršanje odnosa sa Moskvom od ruske invazije na Ukrajinu, prenosi agenicija Rojters.

NATO je obećao dodatnu pomoć Kijevu i usaglasio paket podrške za modernizaciju ukrajinskog odbrambenog sektora

NATO je istovremeno odlučio da značajno ojača svoju odbranu i odvraćanje.

"Saveznici su se obavezali da rasporede dodatne, jake snage u stanju borbene gotovosti na našem istočnom krilu, koje će sa postojećih borbenih jednica biti podignute na nivo brigada, kada i gde to bude potrebno uz podršku kredibilnih dostupnih pojačanja, opreme i pojačane komande i kontrole", navodi se u saopštenju.

NATO je takođe naveo da je Kina izazov za interese, bezbednost i principe alijanse i zemlja koja pokušava da podrije međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

XS
SM
MD
LG