Linkovi

Rusija negira tvrdnje da je planirala da destabilizuje Moldaviju


Arhiva - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, govori tokom godišnje konferencije za štampu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Moskvi, 14. januara 2022.
Arhiva - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, govori tokom godišnje konferencije za štampu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Moskvi, 14. januara 2022.

Rusija je odbacila tvrdnje predsednice Moldavije o navodnoj zaveri Moskve sa ciljem da zbaci njenu vladu, optužujući moldavske vlasti da pokušavaju da odvuku pažnju javnosti sa sopstvenih domaćih problema u zemlji.

Predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je u ponedeljak da je navodna ruska zavera predviđala napade na vladine zgrade, uzimanje talaca i druge nasilne akcije grupa diverzanata kako bi se nacija stavila "na raspolaganje Rusiji" i poremetila njene nade da se pridruži Evropskoj uniji.

Odgovarajući u utorak, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je tvrdnje Sanduove kao "apsolutno neosnovane i nepotkrijepljene".

"One su izgrađeni u duhu klasičnih tehnika koje često koriste Sjedinjene Države, druge zapadne zemlje i Ukrajina", rekla je Zaharova. "Prvo se iznose optužbe u vezi sa navodno poverljivim obaveštajnim informacijama koje se ne mogu proveriti, a zatim koriste da opravdaju sopstvene nezakonite radnje".

Tvrdnja Maje Sandu usledila je nedelju dana nakon što je predsednik susedne Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da je njegova zemlja presrela planove ruskih tajnih službi da unište Moldaviju.

Moldavski obaveštajni zvaničnici kasnije su potvrdili te navode.

Zaharova je optužila da su ukrajinske vlasti izmislile tvrdnju o navodnom ruskom planu da destabilizuje Moldaviju kako bi je uvukli u konfrontaciju sa Rusijom. Ona je ustvrdila da su moldavske vlasti koristile "mit o ruskoj pretnji da odvrate pažnju građana Moldavije sa unutrašnjih problema koji su rezultat katastrofalnog socijalno-ekonomskog kursa sadašnje administracije" i da "pojačaju borbu protiv neistomišljenika i političkih protivnika".

Zaharova je insistirala da Rusija ne predstavlja pretnju za Moldaviju i da se nada da će razviti uzajamno korisnu saradnju.

Otkako su ruske trupe ušle u Ukrajinu pre skoro godinu dana, Moldavija, bivša sovjetska republika sa oko 2,6 miliona stanovnika, nastoji da uspostavi bliže veze sa svojim zapadnim partnerima. Prošlog juna dobila je status kandidata za članstvo u EU, istog dana kada i Ukrajina.

Nacionalna obaveštajna agencija Moldavije je u decembru upozorila da bi Rusija ove godine mogla da pokrene novu ofanzivu sa ciljem stvaranja kopnenog koridora kroz južnu Ukrajinu do otcepljene regije Pridnjestrovlje koju podržava Moskva.

Pridnjestrovlje se otcepilo nakon građanskog rata 1992. godine, ali ga većina zemalja ne priznaje. Proteže se otprilike 400 kilometara (250 milja) od istočne obale reke Dnjestar do granice zemlje sa Ukrajinom. Rusija ima oko 1.500 vojnika nominalno kao "mirovnjaka" u otcepljenom regionu.

XS
SM
MD
LG