Linkovi

Predsjednica Moldavije: Rusija planira obaranje vlade, umiješani i državljani Crne Gore i Srbije


Predsjednica Moldacije Maja Sandu (Foto: AP Photo/Aurel Obreja)
Predsjednica Moldacije Maja Sandu (Foto: AP Photo/Aurel Obreja)

Predsjednica Moldavije Maja Sandu u ponedeljak je optužila Rusiju da planira da uz pomoć stranih sabotera sruši vlast u njenoj zemlji, spriječi je da se pridruži Evropskoj uniji i koristi je u ratu protiv Ukrajine.

Sandu se oglasila nakon što je ukrajinska predsjednik Volodimir Zelenski prošle nedelje rekao da je Kijev otkrio ruski obavještajni plan za "uništenje Moldavije", nekoliko dana nakon ostavke vlade te zemlje.

Sandu je više puta izrazila zabrinutost zbog namjera Moskve prema bivšoj sovjetskoj republici i prisustva ruskih trupa u separatističkom regionu Pridnjestrovlje.

U ponedeljak je ustvrdila da je bilo planirano da državljani Rusije, Crne Gore, Srbije i Bjelorusije uđu u Moldaviju i pokušaju da izazovu proteste " da bi se legitimna vlada promijenila u nelegitmnu koju bi kontrolisala Ruska Federacija".

“Plan za naredni period obuhvata akcije uz učešće vojno obučenih sabotera, maskiranih u civilnu odjeću, koji će preduzeti nasilne akcije, napasti neke državne zgrade i čak uzeti taoce. Cilj tih akcija je da se zbaci ustavni poredak, promijeni legitimna vlast Kišinjeva na nelegitimnu, što bi našu zemlju stavilo na raspolaganje Rusiji, da bi se zaustavio proces evropskih integracija", upozorila je predsjednica Moldavije.

"Pokušaji Kremlja da dovede do nasilja u Moldaviji neće uspjeti. Naš glavni cilj je bezbjednost građana i države. Naši cilj je mir i javni red u zemlji", poručila je Sandu na konferenciji za novinare.

Takođe je dodala da plan "zavisi od nekoliko unutrašnjih snaga, ali naročito od kriminalnih grupa" i prozvala dva oligarha iz Moldavije - Ilana Šora i Vladimira Plahotnjuka - koji su trenutno u egzilu, i pod sankcijama SAD i Velike Britanije.

Iz Bijele kuće je saopšteno da su izvještaji o ruskom planu da zbaci vladu Moldavije "duboko zabrinjavajući".

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da postojanje zavjere nije potvrđeno iz nezavisnih izvora ali da "svakako nije van parametara ruskog ponašanja" i poručio da su SAD uz vladu i građane Moldavije.

Rusija je prošle godine negirala optužbe da želi da interveniše u Moldaviji nakon što su vlasti u Pridnjestrovlju saopštile da su meta niza napada.

Od kako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prije gotovo godinui dana, Moldavija pokušava da ojača odnose sa zapadnim partnerima. U junu joj je odobren status kandidata za članstvo u EU, istog dana kada i Ukrajini.

Tokom protekle godine suočena je sa nizom problema - teškom energetskom krizom nakon što je Moskva dramatično smanjila isporuke gasa, ogromnom inflacijom i nekoliko slučajeva pada zalutalih raketa, ispaljenih u sukobima u Ukrajini.

Moldavska premijerka Natalija Gavrilita podnijela je ostavku prošlog petka, a Sandu je istog dana imenovala svog savjetnika za odbranu i bezbjednost, prozapadnog ekonomistu Dorina Receana, za njenog nasljednika.

XS
SM
MD
LG