Linkovi

Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja, najavljena Bajdenova poseta Poljskoj


Centar Bahmuta uništen u ruskom granatiranju regona Donjeck, 10. februara 2023. Natpis "Bahmut voli Ukrajinu" na zidu.
Centar Bahmuta uništen u ruskom granatiranju regona Donjeck, 10. februara 2023. Natpis "Bahmut voli Ukrajinu" na zidu.

Ruski projektili pogodili su energetska postrojenja širom Ukrajine, nakon što se predsednik Volodimir Zelenski vratio u zemlju posle posete zapadnim prestonicama. Ukrajinski zvaničnici kažu da je ruska ofanziva, koju su očekivali, u toku na istoku zemlje.

Ukrajinsko vojno vazduhoplovstvo saopštilo je da je oboren 61 ruski projektil od 71 koliko je ispaljeno na Ukrajinu. Međutim, ministar energetike German Galušenko, rekao je da je Rusija projektilima i dronovima gađala elektrane u šest regiona, što je dovelo do nestanka struje u većem delu Ukrajine.

U Vašingtonu je najavljeno da će predsednik Džo Bajden posetiti Poljsku od 20. do 22. februara kako bi iskazao podršku Kijevu uoči prve godišnjice ruske invazije, i poručio da će dodatna vojna pomoć i podrška stići iz Sjedinjenih Država.

"Predsednik će jasno staviti na znanje da će SAD ostati uz Ukrajinu koliko god je potrebno", izjavio je Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda naredne nedelje će se sastati sa ukrajinskim zvaničnicima u Varšavi, navodi izvor agencije Rojters upoznat sa tim planovima.

Najnoviji ruski napadi dogodili su se nakon što je Zelenski završio posetu i razgovore sa evropskim saveznicima, koji su ga dočekali sa entuzijazmom ali nisu javno obećali da će Ukrajini dati borbene avione koje je predsednik tražio.

"London, Pariz, Brisel - proteklih dana sam svuda razgovarao o tome kako da ojačamo položaj naših vojnika. Dobili smo dobre signale", rekao je Zelenski u večernjem obraćanju naciji.

"To se odnosi na projektile dugog dometa i tenkove, i naredni nivo naše saradnje - avione."

Rusija je u više navrata napala civilnu infrastrukturu daleko od linija fronta, zbog čega su milioni Ukrajinaca danima bili bez struje, grejanja i vode, u sred zime. Takvi baražni napadi obično bi usledili nakon ukrajinskih diplomatskih ili vojnih uspeha.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kaže da je 10 ruskih projektila oboreno iznad prestonice nakon što su se oglasile sirene za upozoravanje na napade.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal saopštio je da je Ukrajina ostala bez 44% nuklearne proizvodnje energije i 75% kapaciteta toplotne energije.

"Namerno se gađa infrastruktura koja Ukrajince održava u životu tokom zime", rekao je Vedant Patel, zamenik portparola Stejt departmenta. Rusija demantuje da napada civile, i kaže da napadnuta postrojenja imaju ulogu u vojnim operacijama Kijeva.

Moldavija: Ruska raketa narušila naš vazdušni prostor

Moldavija je saopštila da je ruska raketa narušila njen vazdušni prostor u petak ujutro i pozvala ruskog ambasadora kako bi mu uložila protest.

"Ministarstvo odbrane, u saradnji sa nadležnim strukturama zemlje, pomno prati situaciju u regionu i najoštrije osuđuje narušavanje vazdušnog prostora Moldavije", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je ruski ambasador hitno pozvan: "Odlučno odbacujemo najnovije neprijateljske akcije i izjave protiv Moldavije, što je apsolutno neprihvatljivo za naš narod. Pozivamo Rusku Federaciju da zaustavi vojnu agresiju na susednu zemlju, što je dovelo do brojnih ljudskih žrtava i materijalne štete".

Nastavljene ruske ofanzive

Institut za proučavanje rata, američki istraživački centar, saopštio je u svojoj najnovijoj proceni situacje u Ukrajini da su ruske snage nastavile ofanzivne operacije duž linije Svatove-Kremina, izvele ograničene kopnene napade u zapadnoj Donjeckoj oblasti i gradskom području Avdijevki-Donjeck, kao i operacije oko Bahmuta. Ruske snage su takođe izvele ograničeni kopneni napad na Zaporošku oblast.

Ukrajinski zvaničnici na istoku, poprištu najžešćih borbi u ratu sa Rusijom, rekli su da je u toku očekivana nova ofanziva Moskve, preneo je Rojters, pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Pavlo Krilenko, guverner istočne Donjecke oblasti, upitan u četvrtak na ukrajinskoj televiziji da li je počela ruska ofanziva, odgovorio je: "Da, definitivno".

Oko istočnih gradova kao što su Bahmut, Avdijevka i Vuleda, koji su bili poprišta nekih od najkrvavijih bitaka u ratu, "neprijateljske snage i sredstva eskaliraju (borbe) tamo svakodnevnim intenzitetom. Oni pokušavaju da ... zauzmu ove oblasti i ključne gradove ... kako bi postigli nove uspehe", rekao je on.

Šire područje Donbasa na istoku, koje se sastoji od Donjecka i Luganska, jedan je od glavnih ciljeva Rusije, a Kremlj ga je jesenas proglasio jednim od četiri anektirane teritorije nakon referenduma koje je Zapad proglasio lažnim.

"Tokom protekle nedelje na 10 dana, učestalost granatiranja je povećana. Dnevni broj napada je povećan", rekao je guverner Luganska Sergej Hajdaj u četvrtak za ukrajinski radio NV. "U realnom smislu, ovo je deo opsežne ofanzive koju planiraju Rusi".

Rojters nije mogao nezavisno da proveri račune na bojnom polju.

U najnovijom obaveštajnom ažuriranju britanskog ministarstva odbrane kaže se da ruske snage napreduju severno od Bahmuta i oko grada Vuhledara, gde su neiskusne ruske trupe pretrpele posebno velike žrtave.

XS
SM
MD
LG