Linkovi

Ljubav cveta između Ukrajinke i Rusa u Beogradu


Marija Vihivska iz Ukrajine i Juri Kuročkin iz Rusije na Adi Ciganliji u Beogradu, 5. februara 2023.
Marija Vihivska iz Ukrajine i Juri Kuročkin iz Rusije na Adi Ciganliji u Beogradu, 5. februara 2023.

Ona je iz Ukrajine, on iz Rusije. Ljubav je procvetala na internetu, ali šanse za stvarnu vezu nisu bile na njihovoj strani, pošto je izbio rat između njihovih zemalja. Ipak, mladi par je uspeo da savlada sve prepreke.

Marija Vihivska i Juri Kuročkin, koji oboje sada imaju 23 godine, zaljubili su se dok su igrali onlajn video igricu. Međutim, ruska invazija na susednu zemlju zapretila je da ugrozi njihovu vezu i pre nego što su se sreli uživo. Marija i Juri hrabro su okrenuli leđa ratnim neprijateljstvima koja su obuzela njihove zemlje, i odlučili da budu zajedno.

Vihivska je živela u Zvjagelu, blizu ukrajinske prestonice Kijeva, a Kuročkin u Sankt Peterburgu u Rusiji. Uprkos naizgled nepremostivoj razdaljini, zaljubljeni par nije odustao.

“Nije bilo teško", kaže Vihivska uz osmeh. "Nisam se plašila, ni malo. Srećna sam, zato što me on voli."

Kuročkin se seća trenutka kada su počeli da prave planove da se sretnu.

To je bilo pre godinu dana, počeo sam da pripremam pasoš da posetim Mariju u Ukrajini", priča mladi Rus. "Dobio sam pasoš u januaru, a kao što znate rat je izbio u februaru i srušio nam sve planove."

Ukrajinka Marija Vihivska i Rus Juri Kuročkin šetaju po Adi Ciganliji, 5. februara 2023.
Ukrajinka Marija Vihivska i Rus Juri Kuročkin šetaju po Adi Ciganliji, 5. februara 2023.

Delovalo je da je sva nada u susret Marije i Jurija nestala, nakon što je ruski upad u Ukrajinu izazvao globalne osude, a milioni ukrajinskih izbeglica morali da napuste svoju zemlju.

Vihivksa i Kuročkin nisu znali šta da rade. Ubrzo po početku rata ona se preselila u Češku, dok je on ostao kod kuće, u Rusiji. Ali nisu odustali. Počeli su da razmatraju opcije "gde bi mogli da žive zajedno", priča Kuročkin.

Odgovor je bio Srbija - slovenska zemlja koja je ostala u prijateljskim odnosima sa Rusijom, i gde Rusi mogu da ulaze bez vize. Beograd je bio mesto gde su se Marija i Juri prvi put sreli.

Stigao sam u Srbiju 27. aprila i čekao je nekoliko dana", rekao je Juri. "Ona je stigla iz Češke Republike i sreli smo se na glavnoj autobuskoj stanici".

Juri je bio sve što je zamišljala, kaže Vihivska.

Bio je to trenutak neverovatne radosti", kaže ona. "Putovala sam 16 sati i nisam spavala, nisam mogla da spavam. Izašla sam iz autobusa i pala mu u zagrljaj".

Njihov novi, zajednički život počeo je tog trenutka. Prvo su živeli u jednom hostelu, a zatim iznajmili mali stan u predgrađu Beograda. Rade različite poslove dok studiraju programerstvo onlajn, na jednom univerzitetu u Sankt Peterburgu.

Zajednički život nije bio bez problema. Prošlog jula, pro-ruski ekstremisti u Srbiji nacrtali su veliki znak Z - simbol ruske invazije - na njihovoj zgradi, a takođe im je provaljeno u stan. Napala ih je i grupa huligana, ispričao je Kuročkin.

Marija i Juri su se zaljubili pre ruske invazije na Ukrajinu, dok su igrali onlajn video igru. Da bi bili zajedno, morali su da napuste svoje kuće i prkose mržnji koju je izazvao rat.
Marija i Juri su se zaljubili pre ruske invazije na Ukrajinu, dok su igrali onlajn video igru. Da bi bili zajedno, morali su da napuste svoje kuće i prkose mržnji koju je izazvao rat.

Procenjuje se da je u proteklih godinu dana u Srbiju došlo oko 200.000 Rusa i 20.000 Ukrajinaca. Mnogi Rusi su otvorili firme zahvaljujući tome što je Srbija odbila da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije, iako želi da postane članica EU.

“Ponekad razgovaramo o ratu, ali on ne izaziva nikakav problem između nas", kaže Kuročkin. "Sa drugim ljudima, naravno, ima (neslaganja), jer ima mnogo ljudi, mnogo različitih mišljenja, nemoguće je sve zadovoljiti".

Za Vihivsku, najveća briga je kako će je doživljavati drugi Ukrajinci zbog njene veze sa Jurijem, iako ističe da joj njena porodica ni malo ne zamera.

"Šta je sledeće? Videćemo", kaže ona. "Ne znam šta će se dogoditi sutra, postoji opasnost čak i od nuklearnog rata, i time nas sada plaše. Ne mogu da gledam previše daleko unapred".

Kuročkin kaže da će sve izazove rešavati dan po dan.

"Srećni smo zato što smo zajedno".

XS
SM
MD
LG