Linkovi

Evropski sud: Rusija odgovorna za smrt Litvinjenka


Mural sa likom bivšeg agenta KBG-a Aleksandra Litvinjenka
Mural sa likom bivšeg agenta KBG-a Aleksandra Litvinjenka

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Rusija odgovorna za ubistvo bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka, koji je 2006. umro posle trovanja polonijumom.

Kritičar Kremlja umro je u 43. godini u Londonu, nekoliko nedelja pošto je popio čaj sa polonijumom u hotelu Milenijum. Za napad je Velika Britanija odavno krivila Rusiju.

Evropski sud za ljudska prava je zaključio da je Rusija odgovorna za to ubistvo. Kremlj je oduvek negirao umešanost u Litvinjenkovu smrt.

Istraga koju je 2016. sprovela Velika Britanija pokazala je da je ruski predsednik Vladimir Putin odobrio akciju trovanja Litvinjenka. Takođe je utvrđeno da su likvidaciju izvršili bivši agent KBG-a Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun, a da je osmislila Federalna bezebdnosna služba, naslednica KGB. Oni su negirali krivicu.

Sa tim nalazima se saglasio i Evropski sud za ljudska prava.

"Sud je utvrdio da su, izvan svake sumnje, ubistvo izveli gospodin Lugovoj i gospodin Kovtun. Planiranje ove kompleksne akcije, nošenje otrova, putovanja i brojni pokušaji da ga otruju, dokazuju da je Litvinjenko duže vreme bio meta", navodi se u presudi.

Takođe se navodi da se Moskva nije potrudila da dokaže svoje navode da su dvojica Rusa odmetnici i da su delovali nezavisno od Kremlja.

XS
SM
MD
LG