Linkovi

Prvi susret šefova vojski Amerike i Rusije od povlačenja SAD iz Avganistana


Generali Mark MIli i Valerij Gerasimov posle sastanka u Helsinkiju
Generali Mark MIli i Valerij Gerasimov posle sastanka u Helsinkiju

Najviši vojni zvaničnici SAD i Rusije prvi put su se uživo sastali u Helsinkiju od 2019. i razgovarali više od šest sati, u trenutku kada se situacija u Avganistanu promenila povlačenjem SAD i dolaskom talibana na vlast.

Komandant američkih združenih snaga, general Mark Mili i komandant ruskih združenih snaga, general Valerij Gerasimov, nisu objavili detalje svojih razgovora, a saopštenja vojski sa obe strane su štura.

Saopštenje Pentagona ne navodi agendu razgovora, samo da se govorilo o "smanjenu rizika i smirivanju konflikata". Ruska agencija RIA Novosti objavila je da se razgovaralo o "upravljanju rizicima".

SAD i Rusija imaju suprotstavljene vojne interese u svetu, uključujući zemlje poput Sirije. Ostaje da se vidi kako će Vašington i Moskva uskladiti svoje interese u Avganistanu.

Pentagon je pod pritiskom Kongresa da ojača strategiju borbe protiv teroriizma posle povlačenja američke vojske i dolaska talibana na vlast u Avganistanu.

Predsednik SAD Džo Bajden je najavio da će se oslanjati na globalne akcije u borbi protiv Al Kaide i Islamske države u Avganistanu.

Ali, nije jasno kolika je sposobnost Vašingtona da na vreme registruje terorističke pretnje ako nema ljude na terenu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da Moskva treba da sarađuje sa novom talibanskom vladom, kao i da svetske sile treba da odmrznu novčanu pomoć Avganistanu.

XS
SM
MD
LG