Linkovi

Vašington: Najmanje 200 pripadnika Nacionalne garde pozitivno na Kovid 19


Između sto pedeset i dve stotine pripadnika Nacionalne garde, koji su prethodnih dana bili raspoređeni širom prestonice Sjedinjenih Država – Vašingtona kao obezbeđenje inauguralne ceremonije predsednika Džozefa Bajdena, pozitivno je na koronavirus, izjavio je agenciji Rojters američki zvaničnik koji je insistirao da mu se ne otkriva identitet.

Prema rečima anonimnog zvaničnika broj pozitivnih na koronavirus mogao bi u narednim danima biti veći – ali predstavljaće samo manji broj od ukupno 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji su prethodnih dana bili raspoređeni u američkoj prestonici.

Nacionalna garda objavila je da se neće uključivati u diskusiju o slučajevima koronavirusa, napomenuvši da su njeni pripadnici primenjivali uputsva Centara za kontrolu bolesti i zaraze (CDC), mereći telesnu temperaturu kada su napuštali matične države i gradove.

Takođe, ukazano je i da su popunjavali upitnike o svom zdravstvenom stanju.

Saopšteno je i da su u toku pripreme o raspuštanju Nacionalne garde u Vašingtonu – i da se, u skladu sa tim, očekuje da će njih najmanje 15.000 napustiti grad u narednih desetak dana. Planirano je da njih oko 7.000 ostane u Vašingtonu do kraja januara, dok će njih najmanje 5.000 biti opozvano u drugoj polovini marta.

U Vašingtonu su uoči predsedničke inauguracije pooštrene mere bezbednosti, nakon nasilnog upada dela pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa, tokom protesta koji je u prestonici održan početkom januara. U neredima je stradalo ukupno pet osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG