Linkovi

Masakr na Floridi obnovio nacionalnu debatu o oružju


Osumnjičeni za pucnjavu u školi na Floridi izveden je pred sud u četvrtak. 19-godišnji Nikolas Kruz optužen je za ubistvo s predumišljajem zbog ubistva 17 i ranjavanja 15 osoba u školi u Parklendu. Ova pucnjava ponovo je pokrenula debatu u američkoj javnosti o tome da li nešto može biti učinjeno da bi se ovakvi incidenti sprečili.

U prvom pojavljivanju pred sudom Nikolasu Kruzu je određen pritvor bez prava na kauciju, a optužen je za ubistvo s predumišljajem. Kruz je uhapšen nedugo pošto je pucao na učenike I nastavnike srednje škole u Parklendu. Predsednik Donald Tramp je u obraćanju naciji rekao da porodicama žrtava I preživelima upućuje saosećanje i utehu.

“Na mržnju odgovorite ljubavlju, na okrutnost ljubaznošću. Moramo zajedno raditi na tome da stvorimo kulturu u kojoj se ceni dostojanstvo života I stvaraju značajne veze među ljudima”.

Tramp, ipak, nije pomenuo pooštravanje zakona za kontrolu naoružanja I umesto o tome govorio je o mentalnom zdravlju.

“Posvećeni smo tome da sa saveznim državama i lokalnim liderima radimo na boljem obezbeđenju škola I da se pozabavimo teškim pitanjem mentalnog zdravlja”.

Ali demokrate u Kongresu zahtevaju da se nešto uradi po pitanju pooštravanja zakona o kontroli oružja, rekla je liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi.

“Još jednom vidimo da Kongres hitno mora da preduzme razumne korake I spreči napade vatrenim oružjem”

A trebalo bi početi sa strožom bezbednosnom proverom onih koji kupuju oružje, kaže kongresmen Majk Tompson.

Neko mora da skupi hrabrosti I suoči se sa ovim problemom I ustanovi šta Kongres može da učini? Mislim da su opsežnije bezbednosne provere skroman korak u tom pravcu”

Ali republikanci, uključujući I senatora sa Floride Marka Rubia, mnogo opreznije reaguju na tragediju.

“Ljudi su besni, žele da znaju zašto nešto ne preduzmemo? Ali nije stvar samo u tome da se nešto uradi, već da uradimo nešto što će doneti rezultate”

Lokalni zvaničnici na Floridi su pokušavali da umire stanovništvo.

“Danas je dan za isceljenje i za žaljenje”, govorio je građanima šerif okruga Brauard, Skot Izrael.

Ali i u žalosti, lokalni upravnik škola Robert Ransi poručuje da je krajnje vreme da se reši problem nasilja vatrenim oružjem.

“Vreme je da se u ovoj zemlji povede ozbiljan razgovor o osetljivom pitanju kontrole naoružanja.”

Učenici I njihovi roditelji okupili su se kako bi zahvalili za one koji su preživeli I pomolili se za one koji se nikad više neće vratiti kući.

XS
SM
MD
LG