Linkovi

Kako sprečiti masovna ubistva u školama?


Bdenje za ubijene u srednjoj školi na Floridi
Bdenje za ubijene u srednjoj školi na Floridi

Nikolas Kruz, optužen za ubistvo 17 osoba u srednjoj školi na Floridi, priznao je krivicu, saopštila je policija. Nadležni u školi i stručnjaci kažu da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se identifikovali oni koji su sposobni da izvrše masovno ubistvo i da im se mora ograničiti pristup oružju.

Još jedna tragedija u školi, na Floridi. Ubica – problematični osobenjak, priznao je krivicu. Nadležni u školama na drugom kraju SAD kažu da su spremni, ali mole građane za pomoć.

“Molimo roditelje da posmatraju šta rade njihova deca na dnevnom nivou, sa kim razgovaraju, šta postavljaju na društvene mreže”, kaže Stiven Ziperman iz školske policije Los Anđelesa.

A upozorenja su česta.

“Ono što smo videli kod pucnjava u školama, poput ove poslednje, je da postoji neko ko je izbačen iz škole, za koga svi misle da je čudak, svi ga se boje I ni sa kim se ne slaže. To vodi različitim depresivnim osećanjima”, ocenjuje klinički psiholog Glen Lipson.

I u nekim slučajevima do nasilja, koje mogu da podstaknu I nasilne video igrice I pristup vatrenom oružju, kakvo se često koristi u masovnim ubistvima u Americi.

“U zemljama širom sveta ovaj tip vojnog oružja za napad nije toliko rasprostranjen. Zbog takvog oružja ima više žrtava, što je još veća katastrofa”, kaže Ron Avi Astor, profesor socijalnog rada.

Astor napominje da treba obratiti pažnju na znake upozorenja, potisnut bes I izolaciju.

“Ljudi znaju za opseseiju oružjem, škole čine sve što mogu po zakonu da pruže dodatnu podršku I pomoć, ali niko zaista ne obraća pažnju na činjenicu da deca, koja su potencijalno suicidna ili spremna da ubiju nekog, imaju pristup vatrenom oružju”.

Stručnjaci kažu da saradnja policije sa stručnjacima za mentalno zdravlje, roditeljima I učenicima može dati rezultate.

“Moramo da poboljšamo veze u zajednici I veru”., rekao je Lipson.

Iako ima situacija u kojima se ovakve tragedije izbegnu, one obično ostanu neprimećene jer ima I mnogo propuštenih prilika da se tragedije spreče. Među njima je I ona koju je FBI priznao kao svoj propust: da je 5. Januara dobio dojavu o ubici sa Floride, ali da je nije procesuirao.

XS
SM
MD
LG