Linkovi

Posle masovnih ubistava u Americi: Kako protiv mržnje na društvenim mrežama?


Kako protiv mržnje na društvenim mrežama?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Kako protiv mržnje na društvenim mrežama?

U danima posle oružanih napada u gradovima El Paso i Dejton u američkim državama Teksas i Ohajo, kada je ubijena 31 osoba – američka javnost traži odgovor na pitanje kako zaustaviti masovna ubistva.

Stručnjaci Centra Simon Vizental, jevrejske nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava bazirane u Los Anđelesu, ukazuju da je deo odgovora u sprečavanju mržnje u sferi interneta i društvenih mreža. Smatraju da bi politički lideri, ali i vlasnici društvenih medija trebalo da pomognu sputavanje govora mržnje.

Tu, kako su utvrdili spadaju video igre u kojima igrač vatrenim oružjem puca na ljude u momentu dok prelaze granicu, sadržaji čija se radnja odvija u krematorijumu za Jevreje. Među njima je i internet stranica Geb – koji inspiriše i raspiruje zločine mržnje prema Jevrejima, imigrantima, Afroamerikancima ili ljudima islamske veroispovesti.

Politički lideri, ali i vlasnici društvenih medija trebalo bi da pomognu sputavanje govora mržnje: Geb - sporna internet stranica
Politički lideri, ali i vlasnici društvenih medija trebalo bi da pomognu sputavanje govora mržnje: Geb - sporna internet stranica

Rik Iton iz Centra Simon Vizental, upozorava da se u tim slučajevima ne bira.

“Nije važno radi li se o imigrantima u Teksasu, kao što je slučaj bio prošle nedelje, Ili pripadnicima neke druge zajednice – poput Somalijaca”, kaže Iton.

Muzej tolerancije, koji je osnovao ovaj centar, ističe lica žrtava i preživelih – ne belačke nacionaliste ili rasiste koji su ih napali. Ubice često prihvataju ili su inspirisani sadržajima koje uoče na internetu. Predsednik SAD-a Donald Tramp je u danima posle napada govorio o manisfestu ispunjenom mržnjom i rasizmom koji je na internet objavio osumnjičeni za masovno ubistvo u El Pasu.

Heroine Muzeja tolerancije u Los Anđelesu
Heroine Muzeja tolerancije u Los Anđelesu

​Objava koja se dovodi u vezu sa njim pojavila se na sajtu “Ejtčen” – internet stranici na kojoj su se našli i sadržaji ekstremističke prirode u vezi sa tri poslednja napada. U međuvremenu obustavljena je tehnička podrška tom sajtu. Nakon napada – predsednik SAD-a osudio je ideje o rasnoj superiornosti belaca. Šta međutim sa njegovim objavama na Tviteru?

“Njegov govor je i više nego dobrodošao. Međutim, hoće li više razmišljati o sadržajima koje objavljuje na društvenim mrežama?”, pita se Abraham Kuper iz Centra Simon Vizental

Osnivač Vizental centra rabin Marvin Hajer ponudio je da održi molitvu tokom inauguracije predsednika Donalda Trampa. Hajerov kolega rabin Kuper upozorava da bi Tramp i demokrate trebalo da smanje napetosti.

“Ulazimo u kampanju uoči predsedničkih izbora. U trenutku kada obe strane histerično demonizuju jedna drugu. Potrebno nam je primirje”, upozrava Kuper.

On ukazuje i da je važan veći angažman kompanija - vlasnica društvenih mreža u sprečavanju govora mržnje.

Pismo mladoga Adolfa Hitlera izloženo u Muzeju tolerancije u Los Anđelesu
Pismo mladoga Adolfa Hitlera izloženo u Muzeju tolerancije u Los Anđelesu

Kao dokaz posledica koje može izazvati viralna mržnja služi i pismo čiji je autor mladi Adolf Hitler, izloženo u muzeju.

XS
SM
MD
LG