Linkovi

Prema preliminarnim rezultatima na izborima u Mostaru pobedio HDZ


Glasanje na lokalnim izborima u Mostaru (Foto: RFERL - Mirsad Behram)
Glasanje na lokalnim izborima u Mostaru (Foto: RFERL - Mirsad Behram)

Najviše glasova na lokalnim izborima u Mostaru, prema preliminarnim rezultatima, osvojila je Hrvatska demokratska zajednica - objavila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

Drugoplasirana je "Koalicija za Mostar" - iza koje slede Hrvatska republikanska stranka, Bh. blok i Koalicija "Ostajte ovdje".

Prvo brojanje će početi u utorak, 22. decembra. Proces glasanja se odvijao u skladu s izbornim pravilima”, izjavio je predsednik CIK-a Željko Bakalar - izvestio je Radio Slobodna Evropa.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopštila je da je na izbore izašlo 55 odsto upisanih birača - odnosno da je glasalo 52.865 birača.

Više od 100.000 birača bira 35 većnika u Gradskom veću Mostara.

Lokalni izbori u tom gradu održavaju se uz poštovanje mera usled pandemije Kovida 19.

Prema posebnim izbornim pravilima za Mostar, nijedan konstitutivni narod (Bošnjaci, Srbi, Hrvati) ne može imati manje od četiri niti više od 15 ćlanova veća, dok je jedno mesto u veću rezervisano za one koji se ne izašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi.

Gradonačelnik Mostara se bira dvotrećinskom većinom od 35 većnika u Gradskom veću.

Glasanje posmatraju predstavnici CIK-a, Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Icko, kao i drugi visoki međunarodni predstavnici.

Ukupan odziv građana Centralna izborna komisija će saopštiti do 21 sat.

Ambasadori SAD i EU o izborima u Mostaru

"Ovo su možda najposmatraniji izbori u Evropi ove godine", izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Nelson, pošto je zajedno sa šefom Delergacije Evropske unije u BiH Johanom Satlerom, posetio telefonski centar za prijem žalbi na izborni proces u Mostaru.

Centar je na dan izbora otvorila koalicija nevladinih organizacija “Pod lupom”, a finanisrala ga je Ambasada SAD, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Ambasador Nelson primetio je da je izlaznost birača velika.

Visok odziv će se pretvoriti u jasne rezultate izbora, što će omogućiti ovom gradu i njegovim liderima da se posvete poslu upravljanja i rešavanja problema ovog grada”, rekao je ambasador Nelson.

Šef Delegacije Evropske unije Satler rekao je da je godinama izgledalo kao nemoguće da se održe izbori u Mostaru. Većnicima koji će biti koji će biti izabrani poručio je da je važno videti, kako se izrazio, delovanje na terenu.

Da vidimo prvu sjednicu Graedskog vijeća, da vidimo brz izbor gradonačelnika”, rekao je ambasador Satler, apelujući na što brže sprovođenje izbornih rezultata.

Radio Slobodna Evropa podsetio je da je u prethodnim izbornim ciklusima, sprovođenje rezultata lokalnih izbora u Mostaru je trajalo mesecima i bilo popraćeno potpunom finansijskom blokadom grada.

Poslednji put, izbori za Gradsko veće Mostara održani su 2008. godine. Dve godine kasnije, Ustavni sud BiH je poništio posebna izborna pravila za Mostar, koja je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.

Prema tim izbornim pravilima, u Mostaru je ukinuto šest poratnih etničkih općina - po tri hrvatske i tri bošnjačke - ali su one ostale kao gradska područja-izborne jedinice.

Ustavni sud BiH je takvu odluku doneo nakon što su prigovor podneli hrvatski vijećnici u Gradskom veću Mostara. Oni su tvrdili da bošnjačke izborne jedinice, iako imaju manje glasača od hrvatskih, daju jednak broj većnika u Gradsko veće. Tako je došlo do političkog zastoja.

XS
SM
MD
LG