Linkovi

Balkanski lideri o kulturi i pomirenju


Učesnici Devetog samita šefova država jugoistočne Evrope "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistocnoj Evropi"
Učesnici Devetog samita šefova država jugoistočne Evrope "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistocnoj Evropi"

Arheološko nalazište Viminacijum kod Kostolca bilo je danas domaćin devetog po redu UNESCO-vog samita lidera zemalja jugoistočne Evrope, sa koga su balkanski državnici poručili da su umetnost i kultura odigrele možda i najznačajniju ulogu u procesu pomirenja i izgradnje mira na ovim prostorima.

Jednoglasno usvojenom Deklaracijom učesnici devetog Uneskovog samita šefova država jugoistočne Evrope su poslali poruku da su opredeljeni za nastavak pomirenja u regionu jugoistočne Evrope i izgradnju mirne i prosperitetne evropske budućnosti. Na skupu, koji se ove godine održava u arheološkom nalazištu Viminacijum kod Kostolca pod nazivom "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistocnoj Evropi", izraženo je uverenje da se evropske vrednosti i demokratija najbolje brane kulturom, a da je evropska perspektiva značajan podsticaj pomirenju na Balkanu.

Kao domaćin skupa srpski predsednik Boris Tadić je, otvarajući današnji skup, istakao da je Srbija posvećena procesu pomirenja, dijalogu i promovisanju tolerancije i međusobnog razumevanja u regionu:

"Perspektiva članstva u EU je veoma bitan podsticaj u procesu pomirenja, a aktivno uključivanje institucija EU u rad regionalnih foruma - potvrda je evropske budućnosti svih zemalja jugoistočne Evrope."

Govoreći o srpskom kulturnom nasleđu na Kosovu, Tadić je istakao da su svetinje na Kosovu, od kojih su neke uvršćene na Uneskovu listu ugrožene kulturne baštine, vitalni interes Srbije i srpskog naroda, i izrazio protest zbog pokušaja da se srpski identitet kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji zameni kosovarskim.

A generalni sekretar Uneska Irina Bokova poručila je da Unesko neće žaliti truda da podrži pomirenje u regionu jugoistočne Evrope i da će snažno raditi na tome sa politi-čarima i predstavnicima civilnog sektora. Ovakvi sastanci potvrđuju opredeljenost lidera u regionu da stave kulturu u centar procesa pomirenja i razvoja, a rezultati toga su po njenoj oceni sve vidljiviji:

"Narodi jugoistične Evrope su pokazali kako kulturni dijalog može da pomogne ljudima da prevaziđu razlike i sprovedu pomirenje posle sukoba. Oni nam takođe pokazuju koliko je dijalog važan za konsolidaciju tolerancije", naglasila je Bokova.

O značaju kulture i umetnosti u procesu pomirenja govorili su i drugi učesnici samita u Viminacijumu:

"Umetnost kao sloboda izražavanja ujedinjuje i povezuje naše prostore istinski snažnije od svih društvenih delovanja i uveren sam da ulaganjem u umetnost ulažemo u našu bolju budućnost", istakao je predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

"Svi mi političari ove regije možemo i moramo biti zahvalni upravo tim umetnicima i kulturnim radnicima naših naroda i država koji nisu čekali naše političke sporazume, nego su na svojim delima i akcijama često na njih podsticali i bili naša prethodnica u obnavljanju porušenih starih i izgradni novih mostova", poručio je Ivo Josipović, predsednik Hrvatske.

Predsednik Albanije Bamir Topi založio se za učešće Kosova na ovakvim skupovima, jer, po njegovoj oceni, Kosovo može da doprinese pomirenju. Inače, na samitu u Viminacijumu, koji zajednički organizuju Srbija i Unesko, učestvuju lideri sedam zemalja regiona, kao i predstavnici UNESCO-a i EU.

Na skupu je dogovoreno da domaćini sledeća dva samita budu Mostar i Ohrid.

XS
SM
MD
LG