Linkovi

MMF upozorio da troškovi zarada rastu brže od BDP-a


Tim Međunarodnog monetarnog fonda, predvođen Janom Kesom Martejnom, na zaključnom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon dvonedeljnog boravka u Srbiji, u Predsedništvu Srbije, u Beogradu, 15. oktobra 2019. (Foto: Sajt Predsednika Srbije)
Tim Međunarodnog monetarnog fonda, predvođen Janom Kesom Martejnom, na zaključnom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon dvonedeljnog boravka u Srbiji, u Predsedništvu Srbije, u Beogradu, 15. oktobra 2019. (Foto: Sajt Predsednika Srbije)

Rekordno nizak nivo nezaposlenosti, ispravna i relaksirana monetarna politika i očekivanje rasta od 3,5 do četiri odsto do 2020. godine veoma su dobri rezultati ekonomske politike Vlade Srbije, ocenio je šef tima Međunarodnog monetarnog fonda na kraju dvonedeljne posete Srbiji i dodao da strukturne i ekonomske reforme i dalje napreduju uz kašnjenje u određenim oblastima.

Na završnoj konferenciji za štampu u Beogradu, šef tima Jan Kes Martejn rekao je jednokratna isplata penzionerima i povećanje plata u javnom sektoru ne ugrožavaju fiskalnu održivost, ali da bi vlasti trebalo da pažljivo prate izvršenje budžeta do kraja godine kako bi se obezbedilo da deficit ostane u predviđenim.

Kada je reč o platama, ocenio je kao opravdano davanje većih povećanja odredjenim grupama zaposlenih kako bi se oni zadržali. "Međutim, ukupni troškovi zarada sada rastu brže od nominalnog BDP-a i to drugu godinu uzastopce, što nije u skladu sa obavezama koje su preuzele vlasti Srbije u ovoj oblasti i našim savetima", upozorio je Martejn.

"Inflacija se zadržala na niskom nivou, očekuje se da će se u 2020. kretati u donjoj polovini ciljane granice, a relaksirani stav monetarne politike je i dalje ispravan s obzirom na niske inflatorne pritiske", kazao je on.

Tim MMF-a, koji je boravio u Beogradu od 3. do 15. oktobra, postigao je dogovor sa Vladom Srbije o ključnim parametrima budžeta za 2020. godinu, za koji se planira ukupni fiskalni deficit od 0,5 odsto BDP-a, a taj nivo obezbedio bi očuvanje fiskalne discipline i dalje smanjenje javnog duga.

"Ponovno uvođenje indeksacije penzija u 2020. godini obezbediće da sistem u većoj meri bude baziran na pravilima", rekao je Martejn i dodao da će uvođenje novihs fiskalnih pravila od 2021. godine pomoći da se očuvaju ostvareni rezultati i obezbedi fiskalna održivost.

"Potrebne su dodatne aktivnosti u cilju jačanja rukovodjenja i korporativnog upravljanja državnim preduzećima", rekao je on i dodao da je potrebna i detaljna analiza cena električne energije je kako bi se obezbedio povraćaj celokupnih troškova.

Vučić se zahvalio MMF-u na podršci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se šefu Misije i MMF-u na podršci i posvećenosti sprovođenju reformi u Srbiji i dodao da očekuje nastavak uspešne saradnje.

Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva, Vučić je rekao da je Srbija posvećena daljem sprovođenju ekonomskih reformi, povećanju stope rasta BDP-a i poboljšanju životnog standarda građana Srbije. Dodao je da su stabilnost javnih finansija i privredni rast i razvoj ključni za dalji ekonomski napredak. On je prihvatio kritike MMF-a na račun pojedinih javnih preduzeća i rekao da su tu potrebne temeljne reforme.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potvrdio je danas da će rast BDP-a Srbije ove godine biti 3,5 odsto i dodao da bi rast mogao biti i malo veći od 3,5 odsto i pored eksternih opasnosti, poput mogućih trgovinskih ratova Kine i Amerike, Amerike i EU, kao i usporavanja ekonomija Nemačke i Italije.

Rekao je i da je u prvih devet meseci ostvaren suficit u budžetu od 49,9 milijardi dinara, a planiran je deficit od 13,3 milijarde, što znači da je rezultat bolji za više od 62 milijarde dinara od planiranog, zbog čega je urađen rebalans budžeta nakon kog je višak novca usmeren ka većim kapitalnim investicijama i povećanju plata u javnom sektoru, kao i isplati jednokratne pomoći penzionerima.

Mali je naglasio i da do kraja ove godine javni dug neće preći 51,3 odsto BDP-a.

XS
SM
MD
LG