Linkovi

MMF preporučuje povećanje cene struje


Sastanak delegacije Ministarstva finansija sa delagacijom MMF-a u Beogradu, Foto: Video grab, arhiva
Sastanak delegacije Ministarstva finansija sa delagacijom MMF-a u Beogradu, Foto: Video grab, arhiva

Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa rekao je da struja treba da raste bar toliko da bi se uskladila sa rastom inflacije, što je predsednik Aleksandar Vučić najavio kao novo poskupljenje još u junu mesecu.

Inače, MMF je pre nekoliko dana doneo je odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja ekonomskog programa Srbije koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike.

Sosa je na pitanje novinara da li će porasti cene struje rekao da „tarife nisu menjane dve godine”, i da kako je rekao, "postoji potreba da se poveća cena struje barem u skaldu sa rastom inflacije”.

Dodao je da „cene električne energije treba menjati postepeno, uzimajući u obzir socijalne implikacije”.

Cena struje u Srbiji prema mišljenju ekonomista i analitičara treba korigovati naviše, ali ostaje problem transformacije Elektroprivrede Srbije koje je već decenijama netransparetno. S ozirom da je rad te kompanije skriven od očiju javnosti i da postoje sumnje da je menadžment izabran po političkom, a ne stručnom ključu i da, kao i do sada, niko ne odgovara u javnosti – ostaje pitanje gde će novac od povećanja cene ovog energenta i završiti.

XS
SM
MD
LG