Linkovi

Mihajlović: Za nove infrastrukturne projekte u Srbiji 8 milijardi evra


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na sastanku sa MMF
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na sastanku sa MMF

Vrednost novog investicionog ciklusa za infrastrukturne projekte u Srbiji biće veći od osam milijardi evra, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posle sastanka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu.

Šef misije MMF Jan Kes Martejn rekao je da su privredni rast i investicije u fokusu novog savetodavnog programa saradnje sa Srbijom, jer je to važno za širu ocenu napretka srpske ekonomije, što je jedan od ciljeva ove posete misije MMF.

Mihajlović je istakla da se ove godine očekuju projekti vredni oko pet milijardi evra, a da je glavna tema razgovora na sastanku sa Misijom MMF-a bilo upravljanje javnim investicijama u saobraćajnoj infrastrukturi i novi projekti koje Srbija započinje, a da su u fokusu projekta putevi i železnica.

Šef misije MMF Jan Kes Martejn, Foto: video grab
Šef misije MMF Jan Kes Martejn, Foto: video grab

Ministarka je istakla da je građevinarstvo u prvom kvartalu ove godine dalo najveći doprinos rastu BDP, jer je vrednost radova povećana za više od 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Potpredsednica Vlade je navela da je Srbija završila izgradnju južnog kraka Koridora 10, što je bio prioritet prethodne četiri godine, a tokom leta u saobraćaj će biti pušten i istočni krak.

Mihajlović je najavila i radove na auto-putu od Sremske Rače do Kuzmina, kao i na auto-putu Ruma-Šabac i brzoj saobraćajnici Šabac-Loznica, a ove godine biće pripremljen i javni poziv za auto-put Niš-Merdare-Priština.

Pored ovih tema, sa misijom MMF razgovarano je i o reformi putnog sektora, o merama za unapređenje rejtinga Srbije na Duing biznis listi i o realizaciji budžeta za kapitalne investicije.

Ono o čemu nije bilo reči na ovoj konferenciji za štampu je pitanje cene struje. Mediji već nekoliko dana najavljuju da je MMF dao preporuku da se cena struje "koriguje" jer prema analizama Srbija ima najnižu cenu ovog energenta u regionu.

XS
SM
MD
LG