Linkovi

MMF u savetodavnoj poseti Srbiji do 5. februara


Sastanak delegacije Ministarstva finansija sa delagacijom MMF-a u Beogradu, Foto: Video grab

Delegacija Ministarstva finansija, predvođena ministrom Sinišom Malim, sastala se danas sa delagacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Džejms Ruf, a koja u Beogradu boravi do 5. februara.

Teme razgovora dve delegacije su ciljevi za 2019. godinu, a kao najvažniji zadatak je istaknut nastavak strukturnih reformi - unapređenje rada javnih preduzeća i javne administracije i što bolji kvalitet usluga koje se pružaju građanima, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Na sastanku je bilo reči o realizaciji ciljeva iz programa Instrument za koordinaciju politika, koji je počeo da se sprovodi u julu 2018. godine i koji je savetodavnog karaktera, kao i o prioritetima u okviru tog programa za 2019. godinu.

Sagovornici su se saglasili da je u prethodnih šest meseci dosta učinjeno na realizaciji programskih ciljeva, kao što je usvajanje zakona sa setom mera koje se tiču amortizacije, usvajanje Zakona o naknadama i Zakona o inspekcijskom nadzoru, kao i izmene Zakona o javnom dugu, a posebno je istaknuto prošlogodišnje smanjenje opterećenja na zarade, na čemu će se i dalje raditi.

Kako navode iz ministarstva, potvrđeni su dobri makroekonomski rezultati koje je Srbija zabeležila - prethodna godina je završena sa stopom rasta BDP-a od 4,4 odsto, sa suficitom od 32,2 milijardi dinara, a javni dug trenutno iznosi oko 50 odsto BDP-a.

Stopa nezaposlenosti je u silaznom trendu, i u trećem kvartalu prethodne godine je iznosila 11,3 odsto.

To je prvi u nizu sastanaka Ministarstva finansija sa predstavnicima MMF-a, a u narednim danima teme razgovora će biti i reforma Poreske uprave, fiskalna pravila, kao i celokupna strategija za 2019. i 2020. godinu, a kako bi se podstakao dalji ekonomski rast u zemlji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG