Linkovi

Rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu ove godine 2,9 odsto


Grafički prikaz BDP-a Srbije, Foto: Republički zavod za statistiku
Grafički prikaz BDP-a Srbije, Foto: Republički zavod za statistiku

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu 2019. u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 2,9 odsto prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Prema desezoniranim podacima, BDP je u drugom tromesečju porastao za 1,2 procenta u odnosu na prethodni kvartal.

Planirani rast BDP-a Srbije za 2019. godine je 3,5 odsto, a Narodna banka Srbije (NBS) potvrdila je prošlog meseca da ostaje pri ovoj projekciji rasta.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva (16,8 odsto), sektoru informisanja i komunikacija (8,2 odsto) i sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (5,1 odsto).

Posmatrano prema pokazateljima upotrebe BDP-a, u posmatranom tromesečju je u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen kod svih pokazatelja.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su porasli za 3,2 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 2,6 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države za 2,4 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva za 8,6 odsto, izvoz robe i usluga za 9,1 odsto i uvoz robe i usluga za 10,9 odsto, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG