Linkovi

Đilas optužuje MMF za saučesništvo u uništenju Srbije


Arhiva - Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju, govori na konferenciji za štampu vođa opozicije, nakon povređivanja lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kraljevu, u Medijacentru u Beogradu, 24. novembra 2018. (Foto: Medijacentar Beograd)
Arhiva - Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju, govori na konferenciji za štampu vođa opozicije, nakon povređivanja lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kraljevu, u Medijacentru u Beogradu, 24. novembra 2018. (Foto: Medijacentar Beograd)

Jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas ocenio je da je Srbija poštovanjem preporuka Međunarodnog monetarnog fonda postala zemlja u kojoj vlada siromaštvo, a kao osnovni model razvoja Srbije on se zalažio za "državni kapitalizam ili ekonomski patriotizam".

U autorskom tekstu u beogradskom dnevniku “Danas” on je poručio da nikada neće podržati odluku vlade da problem deficita rešava smanjenjem penzija i plata, niti da će se složiti sa prodajom PKB-a, RTB-a Bor" ili gašenjem pančevačke Azotare.

Uz kritike na račun šefa Delegacije MMF-a u Srbiji Džejmsa Rufa zbog toga što hvali ekonomske uspehe srpskih vlasti, Đilas postavlja pitanje kako mere vlade utiču na život građana, a ne na deficit budžeta, javni dug i slične kategorije koje, po njegovom mišljenju, nemaju direktne veze sa životnim standardom ljudi.

Istovremeno, Đilas postavlja pitanje evropskim zvaničnicima koji hvale vlast u Srbiji za ekonomske uspehe, na koje uspehe misle?

"Na 'uspeh' što su podigli dug sa 15 na 25 milijardi pa onda smanjili plate i penzije i tako 'rešili' problem srpskih finansija? Na 'uspeh' što u vreme najvećeg privrednog rasta Evrope u poslednje dve decenije Srbija beleži najniži rast u regionu, pa je danas životni standard građana Bugarske 35 odsto veći od našeg, Rumunije i Hrvatske 70, a Poljske čak 100 odsto? Da li misle na 'uspeh' što i dalje javna preduzeća vode najnesposobniji", pita Đilas.

On je optužio MMF i druge strane zvaničnike da su ćutali prethodne četiri godine, da su sve katastrofalne odluke Aleksandra Vučića i vlade hvalili, zbog čega su se, po Đilasovom mišljenju, svi predstavnici MMF u Srbiji kvalifikovali za status saučesnika u projektu ekonomskog uništavanja Srbije.

"Gledajući šta rade MMF i Vlada Srbije zaključujemo da građani Srbije više ništa ne znaju da izgrade ili urade", nastavlja Đilas i poziva da se zaboavi na ozbiljniju pomoć spolja, već da se računa na sopstvene snage.

On smatra da treba ulagati u poljoprivredu, energetiku, obrazovanje, a da državni kapitalizam ili ekonomski patriotizam mora da bude osnovni model razvoja Srbije.

U tekstu u “Danasu” Đilas je najavio i dovođenje pravih menadžera i ulaganje u obrazovanje, uz podizanje plata profesorima, lekarima, sudija, medicinskog osoblja i "svih koji su neophodni" zemlji.

XS
SM
MD
LG