Linkovi

Vučić i Lajčak: Nastavak dijaloga pod okriljem EU tokom jula


Miroslav Lajčak, Foto: VOA arhiva, video grab
Miroslav Lajčak, Foto: VOA arhiva, video grab

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a tema sastanka bilo je obnavljanje dijaloga Srbije i Kosova, za šta obojica sagovornika nagoveštavaju da bi moglo da se desi već u julu pod okriljem EU.

Predstavnici Srbije i Kosova treba da se sastanu 27. juna u Vašingtonu, što je inicirao specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel. Lajčak je ranije rekao da ne zna da li će i on ići u Vašington.

Specijalni predstavnik EU je u Beogradu rekao da bi bez odlaganja trebalo da se nastavi dijalog pod okriljem EU kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum, održiv i prihvatljiv i za region i članice EU, prenosi Fonet.

On je nagovestio da bi naredna runda dijaloga mogla da se desi već u julu i podsetio da evropski put Srbije zavisi od rešavanja pitanja Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da bi dijalog sa Prištinom mogao da bude nastavljen u julu i istakao da Srbija u potpunosti podržava dijalog pod okriljem EU, u skladu sa odlukom Generalme skupštine UN.

Vučić je rekao da su "sve teme o kojima se razgovara veoma bolne i da rešenja ne mogu biti laka za Srbiju". Predsednik Srbije je nagovestio da želi da razgovara i o formiranju Zajednice srpskih opština koja je predviđena Briselskim sporazumom, ali nikada nije formirana, prenosi Fonet.

Aleksandar Vučić će u subotu putovati u Vašington, na sastanak u Beloj kući, ali je istakao da očekuje nastavak dijaloga pod okriljem EU - jer je taj dijalog vezan za evropsku perspektivu Srbije.

Vučić nije hteo da govori o detaljima sastanka sa Lajčakom. Nisu poznate ni teme predstojećeg sastanka u Beloj kući, osim što je demantovano da će se razgovarati o razmeni teritorija.

Predsednik Srbije pre odlaska u Vašingtonu putuje u Moskvu na Paradu pobede i susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG