Linkovi

Ministarstvo goni Vreme zbog prenošenja naslovnica tabloida


Novine u Srbiji
Novine u Srbiji

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv magazina Vreme zbog toga što je u članku u kome izrazito kritički piše o naslovnicama tabloida na kojima se pojavila ispovest Ninoslava Jovanovića, višestruko osuđivanog silovatelja sada osumnjičenog za silovanje i zlostavljanje maloletnice M.K.

Prenošenjem naslovnih strana tabloida magazin Vreme je iznetom informacijom povredio pravo ili interes maloletnika odnosno prekršio zakonske odredbe, saopštilo je Ministarstvo, a Filip Švarm, odgovorni urednik Vremena, odgovara da Vreme nije učinilo ništa loše, i da se taj nedeljnik već decenijama bori protiv sadržaja koji izlazi u tabloidima.

Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme (Foto: Medijacentar Beograd)
Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme (Foto: Medijacentar Beograd)

"Mi smo naravno osudili tu pojavu i to je jasno u tekstu, a da bi publika mogla da vidi o čemu je reč, Vreme je objavilo naslovne strane tih tabloida koji su danima stajali na svim kioscima i koje je videla cela Srbija. Reakcija Ministarstva je usledila tek nakon što su te naslovne strane došle i prošle", izjavio je Švarm za Glas Amerike.

"Ovde je reč o političkom pritisku, da se po svaku cenu izjednače tabloidi i ozbiljni nezavisni mediji kao što je Vreme. Mislim da je ta krivična prijava licemerna i da će je nadležni organi odbaciti", naglasio je Švarm.

Ocenio je da je potez Vremena u skladu i sa zakonom, i sa novinarskim kodeksom. Ipak, kaže da u redakciji shvataju da je situacija "granična", ali da je želja nedejnika bila baš da ilustruje "to dno medijskog besčašća i te tabloidne toksičnosti u kojoj se našla Srbija, pa je zbog toga preovladao stav da upravo pokažemo o čemu se to radi".

"Ovakvom prekršajnom prijavom iz Ministarstva dolazimo u glupu situaciju. Sve ono protiv čega smo decenijama, protiv čega se borimo, e sad neko zbog svojih političkih potreba pokušava da izjednači tabloide i nas", zaključuje Filip Švarm.

Saopštenje u sličnom tonu objavila je i redakcija nedeljnika Vreme.

Odgovor na odgovor: Vreme uradilo istu stvar kao tabloidi

Svojim saopštenjem, redakcija lista Vreme pokazala je, nažalost, da i dalje ne razume razloge zbog kojih je protiv ovog nedeljnika danas podnelo prekršajnu prijavu, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja u odgovoru na odgovor nezavisnog nedeljnika.

"Prekršajnu prijavu protiv lista Vreme Ministarstvo kulture i informisanja je podnelo zato što je taj nedeljnik uradio identičnu stvar kao i nekoliko tabloida nedavno, odnosno preneo je inkriminisani sadržaj koji je naišao na skoro plebiscitarnu osudu javnosti. Kontekst u kome je to učinjeno, odnosno sadržaj teksta čija je grafička oprema sporna, nebitan je u ovom konkretnom slučaju i irelevantan sa zakonske tačke gledišta", kaže se u tom saopštenju.

"Po zbunjujućoj i zabrinjavajućoj logici lista Vreme, svaki dan bi svako glasilo moglo da objavljuje isti inkriminisani sadržaj, pod uslovom da kritički govori o predmetnom fenomenu. To naravno nije tačno i nije u skladu sa zakonom, te pozivamo redakciju Vremena da se ne bavi patetičnom demagogijom i da prizna da je učinila propust", kaže se u saopštenju i poručuje da prekršajna prijava neće biti povučena.

XS
SM
MD
LG