Linkovi

Opozicija iznela preporuke za izmene u oblasti medija i regularnosti izbora


Stručna grupa protesta "1 od 5 miliona" na predstavljanju dokumenta, Foto: video grab
Stručna grupa protesta "1 od 5 miliona" na predstavljanju dokumenta, Foto: video grab

Zbog blokirane javne komunikacije i neravnopravnosti u tom procesu, u Srbiji ne postoje uslovi za slobodne i fer izbore - ocenila je u ponedeljak stručna grupa protesta "1 od 5 miliona" na predstavljanju dokumenta sa zaključcima i preporukama u oblasti medija i regularnosti izbora.

U dokumentu je istaknuto šest zahteva i šest aneksa - po tri na medijski i na izborni sistem, a kako je istakla članica tima Snježana Milivojević sa Fakulteta političkih nauka, traže se ostavke ministra kulture i informisanja i državnog sekretara, zbog političke odgovornosti za pad slobode medija, kao i

smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije zbog neispunjavanja zakonskih obaveza iz svoje nedležnosti.

Od predsednika Srbije se zahteva da se obaveže da poštuje Ustav, prema kome izražava državno jedinstvo i ne učestvuje na strani bilo koje liste, a na spisku je i zahtev za izmene informativnog programa Radiotelevizije Srbije i Radiotelevizije Vojvodine, koje će obezbediti jednak pristup različitim stanovištima o važnim društvenim problemima.

Takođe, ovim dokumentom je zatraženo je i aktivnije i transparentnije delovanje svih državnih tela koja učestvuju u postupku sprovođenja izbora i utiču na kvalitet tog procesa - od Republičke izborne komisije i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, do Republičkog javnog tužilaštva.

Članica stručne grupe Jovanka Matić istakla je da je cilj preporuka koje su date da odblokiraju proces nastavka političke komunikacije. Istovremeno, ona je upozorila da deo medija pod kontrolom vlasti, pre svega tabloidi, šire atmosferu straha i nesigurnosti i sugerišu da samo vlast to stanje može da prevaziđe.

Matić je naglasila da neke privatne televizije presonalizuju i hvale vlast, a napadaju i progone njene protivnike, etiketiraju ljude kao državne neprijatelje i strane agenture.

Kao problem ona je istakla i to što javni servisi RTS i RTV marginalizuju opoziciju, dok u izbornoj kampanji televizije imaju neravnopravan odnos prema učesnicima, od kojih neki zloupotrebljavaju državne funkcije za promovisanje stranačkog interesa.

Stručna grupa protesta "1 od 5 miliona" predložila je i uvođenje debatnih emsija u programe javnog servisa o pitanjima koja su goruća u društvu i najviše brinu građane, a da se u njih zovu odgovorni i stručni ljudi koji se tim problemima bave.

XS
SM
MD
LG