Linkovi

Borelj–Milatović: Očuvanje strateške orijentacije Crne Gore važnije nego ikad


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj poručio je uoči sastanka sa novim crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem u Briselu, da je Crna Gora i dalje predvodnica EU integracija koja je ostvarila najveći napredak.

Borelj je rekao da EU cijeni što je Milatović za svoju prvu zvaničnu posjetu odabrao glavni grad EU, navodeći da je to jasan dokaz njegove opredijeljenosti za evropske integracije Crne Gore.

“Naime, Crna Gora je najnapredniji kandidat za pristupanje, te važan saveznik i buduća članica EU. I zbog toga želim da naglasim da ste vi prvi u nizu i najnapredniji kandidat za pristupanje”, rekao je Borelj obraćajući se Milatoviću na konferenciji za štampu u Briselu.

Borelj: Crna Gora prva u nizu za pristupanje Evropskoj uniji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Borelj je rekao da put u EU traje dugo, izražavajući snažnu zahvalnost unije zbog toga što je u posljednjoj deceniji Crna Gora bila dosljedno i stoprocentno usklađena sa stavovima i odlukama u vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU.

Naravno, ima aktera kojima se ovakav principijelni stav ne sviđa i pokušavaju ugroziti stabilnost, bezbjednost i put Crne Gore u Evropu”, rekao je Borelj i dodao da će EU nastaviti da pomaže Crnu Goru.

Govoreći o situaciji nastaloj zbog ruske agresije u Ukrajini, Borelj je naveo da će u ovoj situaciji “očuvanje strateške orijentacije Crne Gore biti važnije nego ikad”.

“Kada je riječ o pristupanju, Crna Gora je i dalje predvodnica, a kako bi zadržala ovu vodeću poziciju i napredovala, država mora nastaviti da napreduje u važnim reformama, posebno u oblasti vladavine prava”, rekao je Borelj.

Milatović je rekao da je u Brisel došao sa tri ključne poruke, od kojih je prva poruka zahvalnosti Evropske komisije i EU što podržavaju Crnu Goru tako što su pomogli njen demokratski i ekonomski razvoj.

“Druga poruka je ona da je možda pristupanje dugo trajalo. Crna Gora je dobila status zemlje kandidata 2009. godine. Međutim, s obzirom na dosadašnji nedostatak političke volje u zemlji, još uvijek nismo dovršili proces pristupanja”, rekao je Milatović i dodao da “sada postoji jasna politička volja u zemlji da se završi pristup EU”.

On je saopštio da je u tu svrhu započeo dijalog s različitim političkim strankama u zemlji, s nadom da će uspjeti da sprovedu brojne reforme potrebne u sektoru vladavine prava, kao i ekonomske reforme koje će, kako je rekao, otključati nastavak našeg procesa pristupanja EU.

“S te tri ključne poruke dolazim danas ovdje u svoju prvu zvaničnu posjetu Briselu, s velikom nadom crnogorskog naroda da će sljedeća članica EU biti Crna Gora, sada s obzirom na prisustvo političke volje u zemlji, stručnost i odgovarajući kapacitet za dovršetak dugog procesa koji smo uz vašu (EU) podršku započeli prije mnogo vremena”, rekao je crnogorski predsjednik.

Milatović, koji je u utorak stigao u Brisel, u svoju prvu zvaničnu posjetu od stupanja na predsjedničku dužnost, sastao se tokom dana sa komesarom EU za proširenje, Oliverom Varheljijem.

Varhelji je na Tviteru poručio da je ohrabren time što postoji podrška u Crnoj Gori za ubrzanje procesta pristupanja EU.

Crnogorski predsjednik se tokom posjete Briselu sastao i sa zamjenkom generalnog sekretara NATO-a Mirčeom Džoanom koji je poručio da je Crna Gora cijenjeni saveznik Alijanse koja igra važnu ulogu na Balkanu, promovišući mir i stabilnost.

“Crna Gora ima važnu ulogu na Balkanu. Promovišete mir i stabilnost što je posebno važno u ovim nepredvidivim vremenima”, rekao je Džoana nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom u sjedištu NATO-a u Briselu.

Prema njegovoj ocjeni, Milatovićeva posjeta NATO-u je “jasan znak posvećenosti Alijansi”.

Džoana je rekao da je Crna Gora od učlanjenja u Alijansu bila cijenjen saveznik koji doprinosi misijama na Kosovu, u Letoniji, te daje značajnu podršku Ukrajini, što je ocijenio “veoma važnim”.

Milatović je nakon sastanka rekao da je njegova posjeta NATO-u poruka da je Crna Gora bila, jeste i biće kredibilan član NATO-a, saveznik od povjerenja.

“I to je politika koju ću promovisati kao novi predsjednik Crne Gore. Takođe sam htio da prenesem poruku koja se odnosi na naša vojna izdavanja koja su dio budžeta za 2023. godinu, po prvi put ćemo premašiti procenat od 2% BDP-a koji se izdvaja u tu svrhu, što je takođe važna poruka”, rekao je Milatović.

XS
SM
MD
LG