Linkovi

Ukrajina: Crna Gora da se pridruži koaliciji za specijalni tribunal o ruskoj agresiji


Zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Igor Žovkva (Foto: Kabinet ukrajinskog predsjednika)
Zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Igor Žovkva (Foto: Kabinet ukrajinskog predsjednika)

Zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Igor Žovkva, saopštio je u ponedjeljak da se nada da će se Crna Gora pridružiti koaliciji država za formiranje specijalnog tribunala za zločin ruske agresije prema Ukrajini.

Predsjedništvo Ukrajine saopštilo je da je Žovkva telefonom razgovarao sa vršiocem dužnosti savjetnika za spoljnu politiku predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, Filipom Ivanovićem.

Žovkva je, kako se navodi, prenio iskrene čestitke predsjednika Ukrajine predsjedniku Crne Gore na pobjedi na izborima.

U saopštenju, objavljenom na sajtu Predsjedništva Ukrajine, navedeno je da je Ivanović istakao “nepromjenjivost politike Crne Gore na planu dalje podrške Ukrajini u suprotstavljanju ruskoj agresiji, kao i nastavka politike sankcija prema Rusiji”.

Zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika je izrazio zahvalnost crnogorskoj strani na dosljednoj sveobuhvatnoj podršci Ukrajini, kao i značajnoj pomoći Crne Gore u promociji članstva Ukrajine u EU i Sjevernoatlantskom savezu.

Žovkva je sagovornika detaljno informisao o napretku Ukrajine u sprovođenju kursa evrointegracija i očekivanjima njegove zemlje u vezi sa rezultatima Samita NATO u Viljnusu.

Sagovornici su razmijenili i mišljenja o primjeni ukrajinske Formule mira, kao jedinog efikasnog plana za postizanje trajnog i pravednog mira, a konstatovana je mogućnost da se Crna Gora pridruži implementaciji pojedinih tačaka formule.

Igor Žovkva je izrazio interesovanje ukrajinske strane za posjetu predsjednika Crne Gore Ukrajini, piše u saopštenju Predsjedništva Ukrajine.

XS
SM
MD
LG