Linkovi

Milatović položio zakletvu i poručio da će biti “istinski predsjednik svih građana”


Milatović preuzeo predsjedničku dužnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

Milatović preuzeo predsjedničku dužnost

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović preuzeo je u subotu predsjedničku dužnost od dugogodišnjeg lidera države Mila Đukanovića, poručujući da će biti predsjednik svih građana, čiji će ključni prioritet biti ubrzanje kandidature zemlje za članstvo u EU.

Nakon polaganja zakletve, Milatović je rekao da mu je “izuzetna čast biti predsjednik Crne Gore, zemlje u kojoj je rođen i koju neizmjerno voli”.

“Biću istinski predsjednik svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost”, rekao je Milatović.

Milatović, 37-godišnji ekonomista koji je u politiku ušao kao ministar ekonomije u bivšoj konzervativnoj vladi Zdravka Krivokapića, kazao je da “ne smije i neće biti odstupanja od strateških pravaca i opredjeljenja koja Crnu Goru uključuju kao dio evropsku državu i dio evroatlantske porodice”. Rekao je da će "prioritet svih prioriteta" biti ubrzanje napora zemlje prema članstvu u EU.

"Na civilizacijskom planu, za mene nema dileme gdje pripadamo. Pripadamo Evropi koja je ujedinjena u svojoj različitosti. Crna Gora će nastaviti ići ka ispunjenju svojih vanjskopolitičkih i strateških opredjeljenja", rekao je Milatović nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti.

Novi predsjednik Crne Gore rekao je da “pred njim i ostalim donosiocima odluka stoje veliki zadaci koje će sprovoditi u slobodnijem okruženju”, uključujući “eliminaciju unutrašnjih podjela, izgradnju jakih i nezavisnih institucija, afirmaciju ljudskih prava, nepristrasnu raspodjelu pravde, društva jednakih mogućnosti, kao i uspostavljanje održivog ekonomskog modela”.

Milatović je, takođe, rekao je da će kao predsjednik države doprinositi unapređenju dobrosusjedskih odnosa u regionu.

Berlinski proces za nas ostaje glavni most izeđu Zapadnog Balkana i Brisela. Ali, takođe, mišljenja sam da sve postojeće, ali i nove regionalne ekonomske inicijative koje imaju za cilj tješniju saradnju unutar našeg regiona mogu imati dodatnu vrijednost ukoliko ih postavimo u funkciju podrške članstvu u EU kao krajnjeg zajedničkog cilja”, rekao je Milatović.

Ekskluzivno - novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović za Glas Amerike: Crnogorska spoljna politika uvijek usklađena sa EU
please wait

No media source currently available

0:00 0:24:11 0:00

Ceremonija inauguracije u crnogorskom parlamentu u Podgorici okupila je 200 zvanica, uključujući i specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, regionalne lidere i strane diplomate u Crnoj Gori.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je Milatoviću preuzimanje dužnosti predsjednika.

"Sjedinjene Države i Crna Gora dijele posvećenost demokratskim principima i puna sam nade u budućnost dok zajedno radimo kao partneri i NATO saveznici", tvitovala je Rajnke.

Ceremonijom inauguracije u Podgorici Milatović je okončao 25-godišnju tradiciju polaganja predsjedničke zakletve u drevnoj crnogorskoj prijestonici Cetinju.

Vučić: Želio sam da iskažem poštovanje prema Crnoj Gori

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je dolaskom na inauguraciju predsjednika Jakova Milatovića “Republika Srbija željela da ukaže poštovanje narodu i građanima Crne Gore, i to koliko im je stalo i važno da u Crnoj Gori imaju istinskog partnera”.

"Želim Crnoj Gori sve najbolje u budućnosti, naravno i građanima Crne Gore. U Srbiji će uvijek imati iskrenog prijatelja i dobrog partnera", kazao je Vučić novinarima ispred Skupštine Crne Gore, nakon inauguracije Milatovića.

"Uvijek ima prostora za saradnju i važno je da ima prostora za saradnju. Jasno je da Crna Gra ostaje strateški opredijeljena svojoj politici članstva u NATO-u, mi svoj vojni položaj doživljavamo drugačije, želimo da sačuvamo vojnu neutralnost Takođe nešto su nam drugačije nijansirane poruke i da sami brinemo o svom nebu i zemlji. oko događaja u svijetu ali to ne mijenja naš izrazito prijateljski stav prema Crnoj Gori. To je izbor građana Crne Gore", kazao je Vučić.

Na pitanje kako je razumio govor Milatovića, Vučić je rekao da ga je “pažljivo slušao”. On je naveo da Milatović u svom govoru nije pomenuo Otvoreni Balkan, ali je rekao da je “otvoren za druge inicijative”.

Vučić je rekao da “ne može da kaže da Crna Gora ne pokazuje poštovanje prema Srbiji” i dodao:

“Da li smo presrećni zbog svake odluke Crne Gore, nismo i ne moramo da budemo, da li su oni srećni zbog svake naše sigurno nisu. Zato je potrebno da nalazite zajednički imenitelj na osnovu kojeg možete da sarađujete, a ne da tražite tačke razdora i sukoba", naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije kazao je da pretpostavlja da će novi predsjednik Crne Gore prvo posjetiti Brisel, "ali je uvijek dobrodošao u Beograd".

Osmani: Važno da je ovaj dan okupio lidere regiona

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je, nakon inauguracije predsjednika Jakova Milatovića, da je važno da je “ovaj dan okupio lidere regiona”.

“Želim da čestitam predsjedniku Crne Gore. Kosovo je izuzetno zainteresovano da nastavi već odličnu saradnju sa Crnom Gorom, posebno kada se radi o EU integracijama. I kao što je potvrdio danas novi predsjednik Crne Gore, to je jedini put kojem ova zemlja teži. Radićemo zajedno, radićemo i sa svakom drugom zemljom u regionu koja hoće mir, stabilnost i evroatlatnske integracije” ,kazala je Osmani.

Bećirović: Najbolji dani saradnje Crne Gore i BiH tek dolaze

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je nakon inaugiracije Jakova Milatovića da je zajednički interes da "ovaj region ide u pravcu evropskih i evroatlantskih integracija".

"Crna Gora je članica NATO-a, BiH ima ambiciju da postane punopravna članica, a zajedno se krećemo ka EU. To je strateški deklarisani cilj i BiH i Crne Gore i jedna dodatna poveznica koja jača dodatne odnose između dvije države. Vjerujem da najbolji dani saradnje tek dolaze", poručio je Bećirović.

XS
SM
MD
LG