Linkovi

Abazović povodom Dana nezavisnosti: Crna Gora je zemlja veće pravde


Obilježavanje Dana nezavisnosti Crne Gore u Podgorici
Obilježavanje Dana nezavisnosti Crne Gore u Podgorici

Svečanošću na Trgu nezavisnosti u Podgorici Crna Gora je u petak uveče obilježila Dan nezavisnosti, 17 godina nakon što je na referendumu, poslije 88 godina, obnovila svoju nezavisnost.

Povodom Dana nezavisnosti, premijer Dritan Abazović, koji je organizovao svečanost, ocijenio je da je današnja Crna Gora "zemlja veće pravde u kojoj nema nedodirljivih".

"Ponosni na generacije koje su stvarale našu državu, okrećemo novi list. Optimizam i povjerenje, fokusirajmo se na pomirenje, ovo je država svih svojih građana", rekao je Abazović.

Proslava povodom Dana nezavisnosti Crne Gore
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Svečanom prijemu povodom Dana nezavisnosti, prisustvovali su, između ostalih, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, predstavnici diplomatskih predstavništava u Crnoj Gori, među kojima ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, ambasador Francuske Kristijan Timonije, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Ceremoniji je prisustvovao i novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Prema riječima Abazovića "17 godina samostalnosti naučilo nas je brojnim lekcijama koje će budućim generacijama biti za nauk i putokaz u vođenju države".

"Obilježavamo najljepšu crnogorsku majsku zoru. Izazovi, krize, usponi padovi, radost, a ponekad i tuga služiće za nauk u vođenju jedne države. Ipak, neka nas ne ponese kap u okeanu bremenite prošlosti Crne Gore, ostanimo čvrsto na zemlji i odlučni da ostanemo na putu kojim je naša država sigurno krenula", kazao je Abazović i poručio da će "Crna Gora vječno biti nepobjediva".

Crna Gora je 21. maja 2006. godine, nakon 88 godina, obnovila državnu nezavisnost na referendumu jedinstvenom po propisanom procentu od 55 odsto za njegov uspjeh.

Tadašnji suverenistički blok, podržan i manjinskim narodima, predvodila je Demokratska partija socijalista trodecenijskog lidera Mila Đukanovića.

Na referendumu je crnogorsku nezavisnost podržalo 55,5 odsto građana, dok je za opstanak zajedničke države sa Srbijom glasalo 44.5 odsto od 86.3 procenta građana sa pravom glasa koji su izašli na referendum.

Jedanaest godina kasnije, Crna Gora je, glasanjem u Skupštini, napravila istorijski iskorak prema Zapadu i postala članica NATO-a.

Vlast u Crnoj Gori je promijenjena na izborima u avgustu 2020. kada je, nakon 30 godina, pobjedom stranaka predvođenih Demokratskim frontom, smijenjena Demokratska partija socijalista.

Po okončanju neprekidne trodecenijske vladavine DPS-a u decembru 2020. izabrana je Vlada Zdravka Krivokapića, kojoj je izglasano nepovjerenje u februaru 2022.

Nakon toga je, uz podršku DPS-a, formirana Vlada premijera Dritana Abazovića, kojoj je Đukanovićeva partija još u avgustu prošle godine otkazala povjerenje nakon izglasavanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, otkad funkcioniše u tehničkom mandatu.

Odlazeći predsjednik Milo Đukanović je u martu ove godine donio Ukaz o raspuštanju Skupštine i raspisao prijevremene parlamentarne izbore za 11. jun.

Đukanović je u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila ubjedljivo poražen od Jakova Milatovića kome će 20.maja i formalno predati vlast.

XS
SM
MD
LG