Linkovi

Marfi: Crna Gora je uspješna priča, ali je pred njom još mnogo posla


Marfi: Amerika spremna da pomogne u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

Američki senator Kris Marfi poručio je u srijedu, tokom posjete Crnoj Gori, da je “Crna Gora uspješna priča, ali nema sumnje da postoji još dosta posla koji treba uraditi”.

“Crna Gora je uspješna priča, multietnička, multivjerska zajednica, koja pokazuje posvećenost demokratiji i vladavini prava. Nema sumnje u to da još predstoji posao koji treba uraditi u dijelu borbe protiv korupcije, u dijelu ograničavanja organizovanog kriminala, u dijelu nastavka zaštite slobode medija… ali niko nije savršen, nijedna demokratija nije savršena, nismo ni mi u SAD-u”, kazao je Marfi nakon razgovora sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem.

Američki senatori Kris Marfi i i Geri Piters posjetili su Crnu Goru u okviru regionalne turneje na Zapadnom Balkanu i poručili da je “u Crnoj Gori bilo napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da su SAD spremne da u toj borbi pomognu”.

"Bilo je napretka i istaknuto je da su neki akteri iz te negativne priče privedeni licu pravde. Predstoji tu još da se uradi, ne treba uopšte da postoji prostor za organizovani kriminal u Crnoj Gori. Vrlo nam je stalo da budemo partneri i da pomognemo u toj borbi, koliko god možemo. SAD su ovdje kao partneri, jer brojne su zemlje u regionu i šire koje nisu napredovale koliko je Crna Gora napredovala. Ovo je zemlja koja ide u pravom smjeru. Predsjednik je kazao da je to prioritet", rekao je Marfi.

Šole i Eskobar: Crna Gora cenjeni saveznik i svetla tačka regiona
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Marfi je Milartoviću čestitao na, kako je kazao, "impresivnoj pobjedi" na predsjedničkim izborima.

Senator Piters kazao je, nakon razgovora sa predsjednikom Crne Gore, da puno američkih investitora “vidi šanse na ovim prostorima ali ima tu izazova u vladavini prava”.

Piters je, takođe, kazao da su “ohrabreni onim što su čuli od novoizabranog predsjednika u smislu njegove posvećenosti da osigura poštovanje prava i sloboda u Crnoj Gori”.

Njegov fokus je na borbi protiv korupcije, na vladavini prava. Ono čemu se mi nadamo kada dođe do izbora, jeste da vidimo šta će buduća vlast raditi. To je ono što će SAD da radi. Mi ćemo raditi sa novom Vladom, sa novim predsjednikom nakon izbora, da osiguramao da se zajedno sa njima borimo da imamo slobodne medije, vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i da se nastavlja borba protiv korupcije”, naveo je Piters.

Predsjednik Crne Gore kazao je, nakon razgovora sa američkim senatorima, da je strateško partnerstvo između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država vrlo važno, posebno u, kako je naveo “ovim trenucima političkih promjena”.

"Pokušavamo da u Crnoj Gori iznjedrimo drugačiji sistem vrijednosti. Saglasili smo se da je proces EU integracija veoma važan i da on treba da bude uspješno okončan u narednih nekoliko godina kada je Crna Gora u pitanju što zahtijeva ubrzanje reformi. Vjerujem da ću sa pozicije predsjednika dodatno unaprijediti strateško partnerstvo Crne Gore i SAD", naveo je Milatović na konferenciji za novinare.

Abazović na sastanku sa senatorima: Crna Gora je pouzdana članica NATO-a

Američki senatori Kris Marfi i Gari Piters sastali su se i sa premijerom Dritanom Abazovićem. Kako je saopšteno iz crnogorske Vlade, na sastanku je zaključeno da je "Crna Gora pouzdana članica NATO-a i prva naredna članica Evropske unije".

U saopštenju Vlade je navedeno da je Abazović, govoreći o aktivnostima Vlade Crne Gore na planu suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije, kazao da “iza svakog nacionalizma na Zapadnom Balkanu stoji korupcija".

"Zato smo pokazali odlučnost i volju da se suprostavimo korupciji na svim nivoima. U toj borbi nema povlašćenih”, kazao je Abazović.

Na sastanku je, kako je navedeno, ocijenjeno da su odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država na viskom nivou, "čemu značajno doprinosi članstvo u Sjevernoatlantskom savezu i brojne zajedničke aktivosti na planu očuvanja stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana".

Senatori Marfi i Piters su, kako piše u saopštenju Vlade, "pozdravili aktivnosti Vlade na planu modernizacije Vojske Crne Gore i iskazali opredjeljenost da u narednom periodu kroz aktivnosti SAD doprinesu jačanju bilateralnih odnosa, posebno u oblasti odbrane i sajber bezbjednosti". Sastanku su prisustvovali i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i rukovodilac Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Marfi i Piters razgovarali i sa opozicijom

Američki senatori sastali su se, tokom posjete Crnoj Gori, i sa v.d. predsjednikom DPS-a Danijelom Živkovićem i drugim predstavnicima opozicije i manjinskih partija.

Živković je, kako je saopšteno iz DPS-a, kazao da "Crna Gora ima jasnu i nedvosmislenu posvećenost prozapadnoj orijentaciji zemlje i da će taj kurs zadržati i nakon parlamentarnih izbora 11. juna".

Sagovornici su se, navode iz DPS-a, saglasili da je "Crnoj Gori mjesto u EU", te da se to može postići samo daljim istrajavanjem na "očuvanju stabilnosti i nastavku kretanja na evropskom i evroatlantskom kursu".

Saopšteno je, takođe, da su "sagovornici konstatovali da su mudre odluke članstva u NATO kao i jasna odrednica pripadanja onome što su civilizacijske vrijednosti savremenog svijeta nešto na čemu se temelji Crna Gora i u čemu će uvijek imati nedvosmislenu podršku američkih partnera".

XS
SM
MD
LG