Linkovi

Rajnke: Zabrinuta sam zbog spoljnjih malignih aktera koji Crnu Goru žele da izmjeste sa puta ka EU


Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori
Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori

PODGORICA - Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da “podjele i nedostatak jedinstva Crnu Goru čine plodnim tlom za dezinformacije” i da to, kako je navela “koriste zlonamjerni maligni centri uticaja koji žele da Crna Gora ne uspije iz određenih razloga”.

“Ponekad su to neka domaća nacionalna pitanja gdje se traži određena politička dobit”, kazala je Rajnke i dodala da je više zabrinuta zbog spoljnjih aktera.

Podgorica: Ima li fer izbora u eri dezinformacija?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Zabrinuta sam više zbog spoljnjih malignih aktera koji žele da Crnu Goru izmjeste sa jasnog puta ka Evropskoj uniji i onemoguće cijelo društvo da ide putem prosperiteta”, navela je Rajnke na otvaranju regionalne konferencije “Ima li fer izbora u eri dezinformacija?”.

Ona je kazala da u ovom trenutku “nama dovoljno unutrašnjeg jedinstva, osjećaja svrhe”.

“Postoji jedan zajdnički opšti cilj, ali ne postoji jedinstvo kako ići prema tom cilju, postoji veliki stepen nepovjerenja prema institucijama”, kazalka je Rajnke.

Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke (u sredini) na skupu “Ima li fer izbora u eri dezinformacija?”
Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke (u sredini) na skupu “Ima li fer izbora u eri dezinformacija?”

Prijetnja definformacijama je, kaže Rajnke, jedna od najvećih prijetnji koja stoji pred nama.

“Dezinformacije su oružje izbora za Rusiju, nešto što ovaj agresor koristi da opravda svoje ratne napore. Prvo što smo mogli da vidimo nisu bile bombe, već riječi, priče, medijske objave. Sigurna sam da je vrlo lako prepoznati dezinformacije u narativu koji kaže da Rusija brani sebe, kada u suštini imamo situaciju gdje ona nastupa na teritoriji jedne suverene zemlje, uništava infrastrukturu, ubija na brutalan način civile”, kazala je Rajnke.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da vjeruje da su “objektivni i pouzdani mediji najbolja zaštita od dezinformacija”.

“Kada mediji imaju visoke profesionalne standarde, a publika im vjeruje, veoma je teško bilo kom malignom faktoru da negativno utiče na javno mnjenje. Mediji, međutim, nijesu dovoljni, a da bismo istinski izgradili otpornost i zaštitili demokratiju u Crnoj Gori, potreban nam je pristup cjelokupnog društva”, navela je Popa.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da širenje dezinformacija postaje sve ozbiljnije političko pitanje, kao i da miješanje u demokratske procese nije marginalna pojava u zemljama Zapadnog Balkana, ukazujući da starni akteri, prije svega Rusija, učestvuju u uplitanju koristeći dezinformaciji i propagandu za potkopavnje demorkatije i podržavanje politikih opcija koje polarizuju društvo.

Ovo miješanje može bit veoma štetno jer potkopava integirtet izbornog procesa kao i ukupno povjrenje javnosti u politički sistem”, rekao je Picula.

Programska direktorka Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević kazala je da je Crna Gora skoro godinu u neporastanoj izbornoj kampanji i da su, kako navodi, “svi posmatrači, nevladine i međunarodne organizacije identifikovale dezinforamcije i propagandu kao ozbiljnu prijetnju demokratskim procesima i povjerenju građana u predstavničku demokratiju”.

XS
SM
MD
LG