Linkovi

Maja Sever iz Hrvatske na čelu Evropske federacije novinara (EFJ)


Maja Sever, novoizabrana predsednica Evropske federacije novinara, obraća se prisutnima na izbornoj skupštini EFJ u Izmiru, 14. juna 2022. (Foto: Hrvatsko novinarsko društvo na Fejsbuku)
Maja Sever, novoizabrana predsednica Evropske federacije novinara, obraća se prisutnima na izbornoj skupštini EFJ u Izmiru, 14. juna 2022. (Foto: Hrvatsko novinarsko društvo na Fejsbuku)

Predsednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever izabrana je za predsednicu Evropske federacije novinara (EFJ) na izbornoj skupštini te organizacije u Izmiru, objavilo je u utorak Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Za Maju Sever glasalo je 137 delegata skupštine EFJ, a drugi kandidat iz Poljske Mariuš Pilis dobio je sedam glasova.

Sever je prva žena na čelu EFJ u istoriji te najveće novinarska organizacija u Evropi, koja predstavlja više 320.000 novinara u 72 novinarske organizacije iz 45 zemalja.

"Ovaj izbor je velika čast i prilika da nastavimo borbu za jako, nezavisno i profesionalno novinarstvo. Živimo u svetu u kojem se novinari ubijaju, pritvaraju i tuže, gde žene rade za manje plate, gde su novinari izloženi napadima i uvredama, u svetu u kojem mnogim novinarima nisu zaštićena radnička ni socijalna prava, a kolektivni ugovori su slabi ili ne postoje, gdje su frilenseri bez prava, a opstanak javnih medija ugrožen", rekla je Maja Sever nakon izbora.

"Zato treba da ostanemo jaki i jedinstveni. Dalje u borbu", poručila je.

Ona je navela da će prioriteti njenog predsedničkog mandata biti bezbednost novinara, unapređenje radničkih i profesionalnih prava, poboljšanje položaja slobodnih novinara i borba protiv SLAPP tužbi.

Naglasila važnost borbe novinarskih udruženja i sindikata za bolje strateške i zakonodavne okvire na nacionalnom i evropskom nivou.

"Ulazimo u kritično razdoblje, u kojem bi Evropska unija mogla po prvi put usvojiti pravni okvir za podršku medijskoj slobodi i pluralizmu, ali bitka je pred nama i moramo udružiti svoje snage kako bismo dobili snažan evropski zakon o slobodi medija, dok se borimo za zaštitu autorskih prava i jačanje zakonskog okvira za zaštitu kvalitetnog novinarstva", poručila je maja Sever, predstavljajući program pred skupštinom EFJ u Izmiru.

Predsednik HND-a Hrvoje Zovko, čestitao je koleginici Sever na ovom velikom postignuću.

"Ovo je velika stvar, ne samo za nju lično, nego i za cijelu novinarsku scenu u Hrvatskoj. Velika je stvar i za susjedne zemlje, za sve. Verujem da će njezin mandat u EFJ-u biti uspešan i na korist svih novinarki, novinara u Europi", poručio je Zovko.

Maja Sever počela je da radi na Hrvatskoj radio-televiziji 1990. kao novinarka i ratna reporterka, učestvovala je u velikim projektima javne televizije, vodila i uređivala emisiju Hrvatska uživo. Članica je Programskog veća Hrvatske radiotelevizije od 2015. do 2019, godine, a od 2019. predsednica je Sindikata novinara Hrvatske i od iste godine potpredsednicu Stručne grupe za radna prava (LAREG) Evropske federacije novinara. Dobitnica je nagrade HND Novinarka godine za 2018. Osim novinarstva, godinama se bavi humanitarnim radom, dobitnica je nagrade Ponos Hrvatske i priznanja Fierce woman, za doprinos rodnoj i društvenoj ravnopravnosti u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG