Linkovi

Predstavnici Vlade nemaju vremena za Evropsku federaciju novinara, NUNS protestuje


European Federation of Journalists

Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovalo je u petak jer se premijerka Srbije Ana Branabić zbog "ranije utvrđenih obaveza" neće sastati s delegacijom najveće novinske organizacije na kontinentu, Evropske federacije novinarra (EFJ), koju će predvoditi predsednik Mogens Bliher Bjeregard. Delegacija EFJ želela je da se direktno uveri kakvo je stanje medijskih sloboda u Srbiji i odnos vlasti prema tim slobodama.

NUNS u saopštenju navodi da je iz Vlade Srbije stigao "kratak birokratski odgovor: Premijerka Ana Brnabić je zainteresovana za sastanak sa delegacijom EFJ-a, ali je zauzeta ranije utvrđenim obavezama".

NUNS tvrdi da je predsednik EFJ uputio 20. decembra zvaničan dopis najvišim zvaničnicima Srbije s molbom za sastanak sa njim, zamenikom direktora Međunarodnog instituta za štampu (IPI) Skotom Grifinom i generalnim sekretarom Medijske organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO) Oliverom Vujovićem.

Dopis je poslat premijerki, ministru za informisanje Vladanu Vukosavljeviću, ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, ministarki pravde Neli Kuburović i predsedniku skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Mirku Krliću.

NUNS smatra da je premijerka svakako morala da nađe vremena za razgovor s delegacijom EFJ, upravo zbog misije s kojom predstavnici te organizacije dolaze u Beograd.

Delegacija EFJ želela je da u razgovorima s predstavnicima vlasti i medijske zajednice ustanovi kakvo je stvarno stanje medijskih i novinarskih prava i sloboda u Srbiji.

NUNS navodi da je Evropskoj federaciji novinara poznato da stotine novinarskih i medijskih asocijacija, organizacija civilnog društva i medija okupljenih u Grupi za slobodu medija smatraju da su medijske i novinarske slobode u Srbiji veoma ugrožene, dok izvršna vlast na čelu s Anom Brnabić tvrdi suprotno.

U tom kontekstu, NUNS ističe da posebno zabrinjava nedavna izjava premijerke da je napravila ozbiljan presedan kada se sastala s predstavnicima Grupe za slobodu medija, "jer je reč samo jednoj grupi".

To udruženja navodi da su predstavnici Grupe za slobodu medija 14. novembra predali premijerki zahteve, medju kojima su i formiranje nove radne grupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada ugašene agencije Tanjug.

Iako se javno obavezala da će odgovoriti u roku od dve nedelje od kada su joj predati zahtevi, Brnabić je to učinila tek 21. decembra, dan pošto je dobila poziv za razgovor s delegacijom EFJ.

Nezadovoljna odgovorima premijerke, Grupa za slobodu medija je najavila da će "i u 2018. organizovati protestne akcije i tražiti podršku javnosti za ostvarivanje svojih zahteva, uverena da bez slobodnog, profesionalnog i odgovornog novinarstva i uređenog medijskog tržišta, nije moguće ostvarivanje javnog interesa, jačanje demokratskog poretka, niti uspostavljanje održive stabilnosti u društvu".

NUNS nastoji da zajedno s drugim članicama EFJ - Udruženjem novinara Srbije i Sindikatom novinara Srbije - organizuje seriju sastanaka predstavnika EFJ s relevantnim predstavnicima novinarske profesije, medija i države.

Delegacija EFJ-a će javno saopštiti svoje utiske i stavove 19. januara na kraju konferencije na kojoj će biti predstavljeni rezultati NUNS-ovog godišnjeg istraživanja Indikatori za slobodu medija i bezbednost novinara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG