Linkovi

Predsednik Srbije - sagovornik za stanje u medijima ili ne?


Rat saopštenjima između Nezavisnog udruženja novinara Srbije sa jedne i Vlade i Kabineta predsednika Srbije sa druge strane, a povodom predstojeće posete predsednika Evropske federacije novinara Srbiji, nastavljeni su i u sredu.

NUNS je odbacilo optužbe savetnice predsednika Srbije Suzane Vasiljević o namernom izostavljaju sastanka predstavnika Evropske federacije novinara (EFJ) sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem. Vasiljević je, reagujući na saopštenje NUNS-a, upitala to udruženje "čega se to plaši".

U pismu koje je Vasiljević dostavila predsedniku EFJ Mogensu Bliheru Bjeregordu izražava se protest što ta organizacije nije zatražila sastanak s predsednikom Aleksandrom Vučićem tokom predstojeće posete Beogradu povodom stanja medijskih sloboda u Srbiji.

Podsećamo, NUNS je pokušao da zakaže sastanak u to vreme sa premijerkom Anom Brnabić (link), ali im to nije pošlo za rukom, pošto im je iz kabineta predsednice Vlade saopšteno da će premijerka biti zauzeta drugim obavezama.

Nakon toga je usledio protest Vučićeve savetnice Suzane Vasiljević zbog izostanka pokušaja da se sastanak zakaže sa Vučićem.

NUNS u sredu objašnjava da je EFJ, planirajući posetu i sastanke sa predstavnicima državnih institucija, imao u vidu njihova ustavna i zakonska ovlašćenja, i da je zato poziv za razgovore upućen premijerki, ministru za kulturu i informisanje, ministarki pravosuđa i ministru policije.

"Reč je o predstavnicima Vlade, odnosno izvršne vlasti u čijoj su neposrednoj ingerenciji ključna pitanja slobode medija i bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika u Srbiji", podseća NUNS.

Zaključuje se da je "pravo predsednika Srbije da traži sastanak sa predstavnicima međunarodnih organizacija koje brinu o medijskim slobodama, ali to nikako ne treba da bude povod za napad na novinarsko udružnje i EFJ".
Vasiljević: Čega se NUNS plaši?

Suzana Vasiljević u odgovoru pita NUNS "čega se to plaši i o kojim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima govori?"

"Da li se pozivaju na isti onaj Ustav po kome su 15. juna 2011. godine pozvali tadašnjeg predsednika Republike Srbije da otvori Skupštinu EFJ i da govori o medijskim slobodama i njihovom kršenju", pita Vasiljević i nastavlja: "Da li se to, drage kolege, promenio Ustav ili predsednik?"

Prema njenoj oceni, "nije protivzakonito, a kulturno je i odgovorno sastati se sa čovekom koji je na meti njihovih skoro svakodnevnih napada, a koji je i slučajno predsednik države u koju su pozvali Evropsku federaciju novinara".

Ukoliko je namera NUNS da EFJ zaista utvrdi činjenično stanje u Srbiji, osnovni red je da čuju i drugu stranu, napominje Vasiljević.

XS
SM
MD
LG