Linkovi

Masterkard: Veća potrošnja tokom praznične sezone u SAD, cveta onlajn trgovina


Elektronsko trgovanje povećano je za 11 procenata tokom perioda praznične kupovine što je, kako je ukazano, još jednom istaklo ulogu pandemije kovida 19 u promenama kupovnih navika građana. (Foto: REUTERS/Jim Bourg)

Maloprodaja u Sjedinjenim Državama povećana je za 8,5% tokom tekuće praznične sezone za koju se računa da je počela 1. novembra, zahvaljujući korišćenju usluga elektronske trgovine, navedeno je u izveštaju međunarodne kompanije Mastercard.

Prema istom izvoru, elektronsko trgovanje povećano je za 11 procenata tokom perioda praznične kupovine što je, kako je ukazano, još jednom istaklo ulogu pandemije kovida 19 u promenama kupovnih navika građana.

Takođe, primećeno je da su kupci u nabavku požurili usled zabrinutosti u vezi sa lancem snabdevanja pošto se broj novih slučajeva kovida povećao, što je uticalo na to da prodaja licem u lice doživi skok od 8,1 odsto u poređenju sa 2020. godinom.

Kupci su nastojali da nabave poklone pre navale na maloprodaju, svesni priča koje su se odnosile na lance snadbevanja i neizvesnostima u vezi sa ponudom radne snage – koristeći se onlajn uslugama i odlazeći u prodavnice”, saopštio je viši savetnik kompanije Masterkard Stiv Sadov.

Najznačajniji porast zabeležen je u prodaji nakita i elektronike. U odnosu na 2020. kupovina nakita veća je za 32 odsto, a elektronike za 16,2 procenta.

Praznična prodaja elektronskim putem činila je 20,9% ukupne maloprodaje 2020, pokazuju podaci koje je objavio Masterkard, napominjući da se rast nastavlja jer je potrošačima komfornije da iz svojih domova pretražuju proizvode za čiju su kupovinu zainteresovani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG