Linkovi

Hoće li oni koje ne primaju gotovinu uskoro plaćati kazne?


Platne kartice, ilustracija
Platne kartice, ilustracija

Američke kompanije se odavno pripremaju za bezgotovinsko poslovanje, odnosno plaćanje kreditnim i debitnim karticama. Ali je u američkoj prestonici taj trend otišao predaleko, smatraju neki članovi gradskog veća Vašingtona. Dejvid Groso predložio je propis prema kojem bi oni koji posluju bez keša mogli da plaćaju velike kazne.

Od sveže ceđenih sokova do smutija – “Džrink” stanovnicima Vašingtona koji su stalno u pokretu nudi zdravu hranu. I nikada ne morate da čekate na kusur jer “Džrink” ne prima gotovinu.

“Imamo ovu aplikaciju, u kojoj su proizvodi poređani po abecednom redu i koja je povezana sa čitačem kartice. Odaberete proizvod, provučete karticu, potpišete i možete da idete”, kaže menadžerka Kejt Marfi.

Bezgotovinsko plaćanje je zgodno i za menadžere kafića, jer ne moraju ručno da broje dnevnu zaradu, a i mali je rizik od pljačke.

“Za mene kao kasirku je mnogo lakše to što se ne plaća gotovinom i dopada mi se ta ideja”, zaključuje Dženifer Garsija, prodavačica u "Džetisu".

Uprkos prednostima, ovakav način plaćanja bi ubuduće mogao da znači kršenje zakona. Član gradskog veća Dejvid Groso veruje da je takav pristup diskriminiše populaciju koja plaća samo kešom i kaže da bi kompanije koje ne primaju gotovinu trebalo da budu kažnjene.

“Skoro 30 odsto stanovnika Vašingtona nisu klijenti banaka. Nemaju račun u banci ni kreditne kartice i sve što mogu plaćaju u kešu. Reč je o ljudima koji ionako nemaju dovoljno novca, pa sebi ne mogu da priušte mnoge stvari. A kad im još suzite izbor mesta na kojima mogu da jedu time što ne primate gotovinu – to nije fer i mislim da treba to da sprečimo”

Groso kompanijama savetuje da gotovinu čuvaju u sefovima. I smatra da bi oni koji ne primaju gotovinu kao sredstvo plaćanja – trebalo da plate kaznu u iznosu od 8000 dolara. Mnogi ga u tome podržavaju.

“Ja mnogo putujem zbog posla, pa mi odgovaraju kreditne kartice. Ali razumem i lokalne restorane u kojima neki vole da plate gotovinom i zato mislim da bi kreditne kartice trebalo da budu opcioni način plaćanja u svim restoranima”, smatra biznismen Bil Hajld.

“Više volim da koristim gotovinu, posebno kad sam kod kuće. Tako lakše pratim koliko mi je novca ostalo na računu”, ocenjuje biznismen Kris Kari.

Prema kompaniji “TSYS”, koja procesira kreditne kartice, samo 12 odsto Amerikanaca bira keš u odnosu na kartice. Ali Međunarodno udruženje za valute ima drugačije podatke – da od 2012. plaćanje gotovinom raste, uprkos uspehu elektronskih plaćanja.

“Šta ako padne sistem? Viza je nedavno imala problem u Evropi i ljudi nisu mogli da plaćaju nekoliko sati. Slično se desilo i sa Master Kardom”, kaže direktor ovog udruženja Gijom Lepek.

Danas su jedino u državi Masačusets kompanije obavezne da primaju i gotovinu. Vašington bi mogao da bude sledeći. Ali protivnici bezgotovinskog društva kažu da bi ponovno uvođenje gotovine moglo da bude korak unazad i da bi uzrokovalo finanijski gubitak za one koji su specijalizovani samo za elektronske transakcije.

XS
SM
MD
LG