Linkovi

Milenijalci izbegavaju kreditne kartice


Mnogi mladi Amerikanci imajnu velike dugove i pre nego što započnu da svoju profesionalnu karijeru zbog kredita koje su uzeli da bi mogli da finansiraju svoje studije. Zabrinutost zbog otplate tih dugova često navodi takozvane milenijalce - od 18 do 35 godina starosti, da ne koriste kreditne kartice. Neki analitičari smatraju da bi taj trend mogao da ima dugoročne posledice po američku ekonomiju.

Stefani O'Konel je diplomirala dramsku umetnost na Njujorškom univerzitetu. Pošto su izgledi za posao bili dosta mali ona je bila vrlo oprezna u pogledu svojih finansija. To ju je navelo da započne potpuno drugačiju karijeru kao finansijski ekspert. Putem svog bloga o tome kako koristiti novac Stefani je otkrila da mnogi milenijalci razmišljaju kao ona.

„Milenijalci se ustežu da troše van svojih mogućnosti. Zaziru od stvari poput kreditnih kartica. Nisu spremni da preuzmu rizik, čak i kad se radi o pametnom riziku, poput investiranja.“

Utiske koje je O'Konel stekla putem svog bloga potvrdjuju i podaci Federalnih rezervi prema kojima je procenat Amerikanaca mladjih od 35 godina koji koriste kreditne kartice pao na najniži nivo još od 1989. godine. Medjutim, kreditne kartice su sastavni deo američkog finansijskog sistema. Bez njih mladima je teže da dodju do odredjenih usluga ili proizvoda, od mobilnog telefona do stana.

„Za mlade ljude je od ključnog značaja da izgrade kreditnu istoriju, snažnu kreditnu istoriju. To ne znači da treba uzimati suviše kredita, već da treba biti razborit, otplaćivati kredite na vreme i ne zaduživati se suviše“, kaže finansijski ekspert Adam Levin.

Aplikacije poput „Level Money“, poznate i kao finansijski GPS, mogu da pomognu mladima da izgrade svoju kreditnu istoriju i kada troše u okviru svojih mogućnosti. Ta aplikacija služi kao savetnik na internetu i pomaže korisnicima da donose ispravne odluke u pogledu trošenja i da se ne zadužuju preterano.

XS
SM
MD
LG