Linkovi

"Crni petak" drugačiji za vreme pandemije


Kupci stoje u redu ispred prodavnice elektronskih uređaja u tržnom centru Tajsons Korner u blizini Vašingtona, 27. novembra 2020.

Od Volmarta do Best Baja, veliki američki lanci su promenili način kupovine na "crni petak", dan velikih popusta posle praznika - Dana zahvalnosti. Neki su rasporedili prodavce u narandžastim prslucima da funkcionišu kao saobraćajni policajci, mere temperaturu kupcima i nude robu koja može da se brzo "pokupi i plati", uključujući igrače, bicikle i kućne aparate, da bi sprečili dugo zadržavanje u prodavnicama.

Većina velikih lanaca bila je zatvorena na Dan zahvalnosti, čime su pružili svojim radnicima, koji su tokom pandemije bili izloženi velikom stresu, priliku da praznik provedu sa porodicama.

Volmart, najveći svetski maloprodajni lanac, je ponovo otvorio prodavnice u 5 ujutru, usmeravajući kupce kojim delovima prodavnice da se kreću, a kase su bile ograđene pleksiglasom.

Kupci čekaju u redu ispred prodavnice elektronike Best baj u predgrađu Dalasa u Teksasu, 27. novembra 2020.
Kupci čekaju u redu ispred prodavnice elektronike Best baj u predgrađu Dalasa u Teksasu, 27. novembra 2020.

Best Baj, lanac prodavnica elektronike, otvorio je vrata takođe u 5 sati, a Target, koji je uveo samouslužne kase i udvostručio broj parkinga za one koji naruče robu preko vebsajta, i pokupe je ispred radnje, za vreme praznične sezone, a radndje su se otvorile u 7 ujutru.

Crni petak je tradicionalno početak sezone praznične kupovine u Sjedinjenim Državama, a prodavci nude velike popuste i ulaze u "crno" na svojim računima, odnosno to je period kada stiču značajan profit.

Međutim, u godini pandemije, veliki lanci su još u oktobru počeli da, na internetu, daju zimske praznične popuste.

Nacionalna federacija za maloprodaju (NRF) prognozira da će se američka praznična prodaja povećati između 3,6% i 5,2% u odnosu na 2019. godinu i ukupno iznositi između 755,3 milijarde i 766,7 milijardi dolara. U proteklih pet godina, prodaja je u proseku godišnje rasla za 2,5%.

Kupci čekaju osam sati pre otvaranja prodavnice kompjuterskih igara, u nadi da će dobiti dobar popust na "crni petak" u Le Grejndžu u Kentakiju.
Kupci čekaju osam sati pre otvaranja prodavnice kompjuterskih igara, u nadi da će dobiti dobar popust na "crni petak" u Le Grejndžu u Kentakiju.

Portparolka Volmarta kaže da ove godine u radnjama najvećeg maloprodajnog lanca neće biti tradicionalnih izdvojenih proizvoda sa velikim popustom. Međutim, dok zdravstveni zvaničnici širom sveta podstiču ljude da ostanu kod kuće i kupuju na internetu, Volmart je reklamirao neke popuste specijalno za kupce koji će lično doći u prodavnice - kao što su veš i čarape za dečake i devojčice po ceni od 5 dolara. Portparolka nije komentarisala te reklame.

Lindzi Koks iz Tomasvila u Severnoj Karolini, kaže da je primetila da su cene za novogodišnje ukrase koje je reklamirao Volmart za kupce koji dođu u prodavnicu bile znatno niže nego one na vebsajtu Amazon. Međutim, rekla je da ne planira da poseti Volmartove prodavnice na "crni peteak".

"Ne bih mogla da opravdam odlazak u prodavnicu", rekla je za Rojters majka troje dece. "Ušteda nije vredna rizika" da ona i njena porodica potencijalno budu izloženi nekome ko je zaražen koronavirusom.

"Crni petak" u tržnom centru Tajsons Korner u Virdžiniji, 27. novembra 2020.
"Crni petak" u tržnom centru Tajsons Korner u Virdžiniji, 27. novembra 2020.

19. novembra, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasili su "odlazak u prepune prodavnice neposredno pre Dana zahvalnosti, na sam praznik ili sutradan - za "visokorizičnu aktivnost."

Više od polovine američkih potrošača očekuje da će kupovati preko interneta na "crni petak", a 75% je već koristilo praznične popuste koji su počeli ranije ove godine, predviđa istraživanjeAdobi Analitiks.

Međutim, 55% potrošača prijavilo je da kupovina na vikend posle Dana zahvalnosti nije "specifična kao ranije" zbog popusta koji su već postojali pre samog praznika.

Adobi očekuje da je na Dan zahvalnost prodaja ukupno bila manja od 6 milijardi dolara, dok bi "crni petak" mogao da pređe cifru od 10 milijardi.

U Britaniji, nivo kupovine na "crni petak" je bio 13,2% manji u odnosu na prošlu godinu. Kada se u Engleskoj okonča drugi nacionalni karantin 2. decembra, očekuje se da će doći do povećanja trannsakcija koje će nadmašiti "crni petak" - predviđa kompanija za finansijske usluge Barklikard.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG