Linkovi

Uređaj za lako otkrivanje krađe podataka sa kreditnih kartica


Dok hakeri kradu brojeve kreditnih kartica na internetu, drugi lopovi to rade direktno sa kartice u trenutku kada potrošač razmenjuje podatke sa bankomatom. Američka tajna služba kaže da ti lopovi, koje nazivaju skimmers, u bukvalnom prevodu skidači, ukradu više od milijardu dolara godišnje. Grupa studenata sa Univerziteta Floride razvija uređaj koji može da zaustavi tu vrstu zločina.

Nove kreditne kartice imaju elektronske čipove, koje je komplikovano iščitati, ali mnoge od njih imaju i magnetne trake kako bi kartice mogle da se koriste i na starijim mašinama za očitavanje, koje se obično nalaze u malim prodavnicama i benzinskim pumpama. I to su mesta gde su korisnici izloženi opasnosti.

"Kreditne kartice se očitavaju pomoću nečega što se zove čitač kartice. U svakom momentu samo jedan čitač bi trebalo da se nalazi u otvoru za kartice", kaže Patrik Trejnor sa Univerziteta Floride.

Uređaj za lako otkrivanje krađe podataka sa kreditnih kartica
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Lopovi jednostavno zakače njihov čitač kartice na već postojeći, tako da kada potrošač ubaci svoju kreditnu karticu, dodatni čitač uzima sve informacije koje su mu potrebne kako bi napravio savršenu kopiju.

Ta vrsta kriminala je veoma rasprostranjena, pogotovo u velikim gradovima poput Njujorka gde su samo četiri detektiva obučena da prepoznaju dodatak čitaču na bankomatu.

Njihov posao će sada možda postati daleko lakši sa uređajem nazvanim “Skim Reaper”, koji je izumela grupa studenata na Univerzitetu Floride, na čelu sa profesorom Patrikom Trejnorom.

“Drago nam je da možemo da proizvedemo nešto što će zauzdati talas (kriminala)", kaže student Nolan Skejf.

Uređaj se sastoji od elektronske kartice, skoro duplo duže nego što je obična kreditna kartica, koja je prikačena na kutiju sa digitalnim ekranom. Kada se ta kartica ubaci u otvor bankomata, na digitalnom ekranu se odmah vidi da li je prisutan dodatni čitač kartica.

“Impresioniran sam njihovom tehnologijom i koliko su bili domišljati kako bi napravili ovu mašinu za otkrivanje uređaja za krađu podataka”, kaže detektiv njujorške policije Džejms Lila.

Delovi za detektor čitača kartica koštaju oko 50 dolara, ali izumitelji kažu da pokušavaju da ga naprave manjim i jeftinijim kako bi i neobučeni policajci mogli svakodnevno da ga koriste.

XS
SM
MD
LG