Linkovi

Roditelji Itana Kramblija odbacili krivicu po optužnici za ubistvo iz nehata


Itan Krambli i njegovi roditelji Džejms i Dženifer na fotografijama zabeleženim u Okružnom zatvoru u Ouklandu u Mičigenu (Oakland County Sheriff's Office/Handout via REUTERS)
Itan Krambli i njegovi roditelji Džejms i Dženifer na fotografijama zabeleženim u Okružnom zatvoru u Ouklandu u Mičigenu (Oakland County Sheriff's Office/Handout via REUTERS)

Džejms i Dženifer Krambli, roditelji petnaestogodišnjeg Itana Krambla optuženog za ubistvo i terorizam zbog oružanog napada koji je počinio u srednjoj školi Oksford u Mičigenu, izjasnili su se da nisu krivi po četiri tačke optužnice za ubistvo iz nehata.

Sudija u Mičigenu odredio je od 500.000 dolara za roditelje tinejdžera optuženog za ubistvo četvoro srednjoškolaca, pošto su u subotu privedeni nakon potere raspisane za njima.

Tužiteljka okruga Oukland Karen Mekdonald izjavila je tokom pretresa da su Kramblijevi podigli 4.000 dolara sa bankomata dok su vlasti tragale za njima, kao i da i dalje postoji opasnost od njihovog bekstva.

"To nisu ljudi za koje možemo biti sigurni da će dobrovoljno prisustvovati suđenju", rekla je ona.

Dženifer i Džejms Krambli uhapšeni su rano u subotu u Detroitu, saopštila je policija.

Tužilac je podneo optužnicu protiv roditelja za ubistvo iz nehata u vezi sa smrću.

Roditelji se, međutim, nisu pojavili na sudu u petak, zbog čega je policija izdala poternicu za parom koji je optužen po četiri tačke za ubistvo iz nehata jer su ignorisali znakove upozorenja uoči pucnjave u školi i dali svom sinu pristup pištolju.

Advokat para, Šenon Smit, rekao je vlastima da su napustili grad ranije ove nedelje radi sopstvene bezbednosti, navodi Asošiejted pres.

Američki šerifi izdali su postere sa poternicom za roditelje, nudeći nagradu od 10.000 dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja para.

Kramblijevi su optuženi tri dana nakon što je njihov 15-godišnji sin Itan navodno otvorio vatru u srednjoj školi Oksford u gradu Oksfordu u Mičigenu, ubivši četiri učenika i ranivši još sedam osoba.

Karen Mekdonald, glavni tužilac okruga Okland, Mičigen, rekla je u intervjuu za radio VJR-AM u Detroitu u Mičigenu da su postupci Kramblijevih pre ubistava išli "daleko od nemara".

Tužioci su rekli da je Itan Krambli pokazao nekoliko znakova upozorenja pre pucnjave u školi, uključujući crtanje slike pištolja i krvareće figure sa rečima "Krv svuda" i "Misli neće prestati – pomozite mi" ispisanim na listu.

Takođe su rekli da je učiteljica videla tinejdžera kako na svom telefonu traži municiju na internetu i o tome obavestila školske službenike.

Džejms i Dženifer Krambli pozvani su u školu nekoliko sati pre pucnjave, ali su se, prema Mekdonaldu, "opirali" ideji da odvedu sina kući iz škole.

Stručnjaci kažu da su roditelji u SAD retko bivaju optuženi za pucnjave u školama u koje su umešana njihova deca. Ako budu osuđeni, Kramblijevi bi mogli da se suoče sa kaznom od 15 godina zatvora.

Itan Krambli optužen je kao odrasla osoba za dvadesetak krivičnih dela, uključujući ubistvo prvog stepena i terorizam, zbog navodnog ubijanja učenika poluautomatskim pištoljem za koji su istražitelji rekli da ga je Kramblijev otac legalno kupio prošle nedelje.

Zakon Mičigena ne zahteva od vlasnika oružja da drže oružje zaključano od dece.

Napad u utorak bio je najsmrtonosnija pucnjava u nekoj američkoj školi ove godine, prema Nedelji obrazovanja. To je takođe bila poslednja u nizu masovnih pucnjava u školama u SAD koje se događaju decenijama.

Informacije za ovaj izveštaj stigle su iz Asošiejted presa i Rojtersa.

XS
SM
MD
LG