Linkovi

Begić: Crna Gora u epidemiji reagovala pravovremeno


Doktor Senad Begić
Doktor Senad Begić

Sa 316 oboljelih, pet umrlih i 116 izliječenih, Crna Gora je, kada su u pitanju brojke, postigla najveći uspjeh u regionu u suprotstavljanju koronavirusu. O učincima zdravstvenog sistema i konačnoj pobjedi protiv Kovida 19, za Glas Amerike je govorio epidemiolog dr Senad Begić.

"Suština svih rezultata koji su postignuti u Crnoj Gori, leži u dvije stvari: prva je adekvatnost svih sprovedenih mjera, a druga je činjenica da su te mjere sprovedene pravovremeno. Upravo kombinacija ova dva faktora, uz veliku odgovornost koju su pokazali građani, kao i čitav sistem – ne samo zdravstveni, nego i ekonomski i privredni – doveo je do toga da broj oboljelih i ono što je posebno bitno – broj umrlih u Crnoj Gori, bude najniži u regionu".

Begić: Crna Gora u epidemiji reagovala pravovremeno
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Ipak, razloga za opuštanje nema, tvrdi dr Begić, navodeći da novi koronavirus i dalje predstavlja nepoznanicu, a da je imunološki odgovor na njega, još veća nepoznanica.

Crna Gora je krenula sa kaskadnim popuštanjem mjera, a akcenat se sada na individualnoj odgovornosti, kaže dr Begić:

"Na tome zaista treba insistirati. Više ne treba postavljati pitanje šta je sistem uradio i šta će uraditi, sada je pitanje šta mi, kao članovi ovoga društva, kao pojedinci, možemo da uradimo da ovakve rezultate očuvamo i da oni budu održivi na duže staze".

Budući da Crna Gora nije izolovano ostrvo, te da su dešavanja sa koronavirusom odavno prestala biti problem jedne države i jednog društva, rano je da se proglasi pobjeda u ovoj borbi:

"U ovom trenutku, kada se obolijevanje širi planetom, kraj lokalnih dešavanja i kraj epidemije na nekom ograničenom području, u suštini predstavlja samo jednu malu bitku. A, konačni rat sa novim koronavirusom će se završiti kada globalno, svi zajedno, postignemo one rezultate koji će ukazivati da daljeg širenja epidemije nema", ističe Begić.

Zdravstveni sistem Crne Gore je pokazao odgovornost i fleksibilnost, ali doktor Begić u prvi plan stavlja građane i njihove napore i odricanje u suzbijanju koronavirusa.

XS
SM
MD
LG