Linkovi

Predstavnica SZO u Crnoj Gori: Popuštati mere postepeno i kontrolisano


Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović
Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je pod kontrolom i to je rezultat činjenice da su preduzete prave mjere, u pravom trenutku, kazala je za Glas Amerike predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović. Ona kaže da se sada postepeno i kontrolisano, treba pripremiti za novu realnost

Veoma je važno da se sa popuštanjem mjera ide postepeno i kontrolisano, kako bi se izbjegao loš scenario, kazala je za Glas Amerike Mina Brajović, predstavnica SZO za Crnoj Gori. U tom smislu, SZO ima niz preporuka za tzv. novu realnost:

"Jedna od ključnih preporuka SZO jeste da zemlja mora naprestano da vrši procjenu rizika. Sa druge strane, mora da vrši monitoring kako građani reaguju na ove mjere, na njihovo redefinisanje, na njihovo popuštanje… Neophodno je da se vodi računa o tome šta su benefiiti u ekonomskom i socijalnom smislu."

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je pod kontrolom i to je rezultat činjenice da su preduzete prave mjere, u pravom trenutku. Odgovor Crne Gore bio je u duhu preporuka SZO.

"Crna Gora je u proteklom periodu primjenila konsolidovanu, kombinovanu strategiju i pristup u smislu da je vrlo intenzivno radila na ograničavanju širenja infekcije i sprovodila mjere i korake kako bi se prekinuo lanac širenja infekcije u zemlji. Ona je zaista dosljedno radila na onome što SZO preporučuje".

SZO ima tri moguća scenarija razvoja pandemije: prekid širenja infekcije, povratak infekcije u talasima ili prisustvo virusa na nižem nivou, pri čemu su najrealniji kombinovani drugi i treći scenario, kaže Brajović:

"Veoma je važno da Crna Gora – sada čak mnogo više nego ranije – vrlo intenzivno sprovodi sve mjere nadzora u smislu da se traži prisustvo virusa u zajednici, da se rano detektuju i dijagnostifikuju ti slučajevi, da se kao sistem pobrinemo da se isprate svi mogući kontakti, kako bi se rizik sveo na najmanju moguću mjeru."

Važno je znati da je tranzicija proces koji traži određeno vrijeme, istakla je Brajović.

XS
SM
MD
LG