Linkovi

Crnogorski pomorci počeli da se vraćaju iz SAD u Crnu Goru


Kruzer kompanije Karnival Panorama usidren u Long Biču u Kaliforniji (Foto: Rojters/Lucy Nicholson)

Crnogorski pomorci, koji su zbog pandemije koronavirusa bili usidreni na kruzerima u američkim lukama, počeli su u subotu veče da se vraćaju u Crnu Goru.

Iz crnogorske ambasade u Vašingtonu, koja koordiniše njihov povratak, Glasu Amerike je saopšteno da je prva grupa sa tri pomorca, koji rade za kompaniju Celebrity, poletjela čarter letom iz Los Aneđelesa za London.

Iz Londona će biti iskoordinisan njihov povratak u Podgoricu.

U Americi se, prema podacima ambasade, trenutno nalazi gotovo 400 crnogorskih pomoraca na više od 70 brodova pet međunarodnih kompanija. Njihov povratak se očekuje narednih dana i nedelja.

Iz Sjedinjenih Država je, posredstvom ambasade u Vašingtonu i generalnog konzulata u Njujorku, u Crnu Goru do sada vraćeno oko 140 crnogorskih državljana.

U poslednjoj grupi, koja je u Podgoricu doputovala preko Londona, vratilo se i 15 srednjoškolaca koji su u Americi pohađali treći razred srednje škole, posredstvom programa FLEX Stejt departmenta, ali i veliki broj drugih đaka i studenata koji su hitno morali da se vrate u Crnu Goru.

Đaci i stipendisti kojima školska godina nije prekinuta zbog epidemije koronavirusa i pojedinci koji su u posjeti porodicama planiraju povratak u narednom periodu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG