Linkovi

SAD: Porast maloprodaje peti mesec zaredom


Američki Sekretarijat za trgovinu saopštio je da je u septembru zabeležen skok od 1,9 odsto – što je dvostruko više od prognoza ekononskih stručnjaka (Foto: REUTERS/Hannah McKay)

Maloprodaja u Sjedinjenim Državama u septembru je zabeležila porast, peti mesec zaredom, što se ogleda u većoj potrošnji na odeću, automobile i sportsku opremu.

Američki Sekretarijat za trgovinu saopštio je da je u septembru zabeležen skok od 1,9 odsto – što je dvostruko više od prognoza ekononskih stručnjaka.

Amerikanci su pohrlili u prodavnice u septembru”, objavio je Sal Guatijeri analitičar BMO Capital Markets, investicione podružnice Kanadske banke u Montrealu.

Kupovali su praktično sve što im je zapalo za oko – pogotovo odeću”, ukazao je Guatijeri u poruci ulagačima.

Prodaja odeće povećana je za 11%, što predstavlja veći deo ukupnog rasta u septembru. Prodaja u tržnim centrima i robnim kućama, metode prodaje koje poslednjih godina nisu uobičajene, uvećana je za 9,7% tokom proteklog meseca.

Prodaja u salonima automobile skočila je za 3,6 procenata. Istovremeno, promet sportske opreme u porastu je za 5,7 odsto.

Potrošnja čini dve trećine američkih ekonomskih aktivnosti i pomno se prati da bi se utvrdilo ukupno stanje američke ekonomije.

Maloprodaja u Sjedinjenim Državama oporavlja se nakon drastičnog pada tokom proleća – kada je naloženo zatvaranje objekata i tržnih centara da bi se sprečilo širenje koronavirusa. Potrošnja raste čak i u uslovima u kojima je više od 20 miliona građana SAD-a ostalo bez posla – ali i nedeljne državne materijalne pomoći u iznosu od 600 dolara.

Izveštaj o rastu maloprodaje Sekretarijata za trgovinu pokriva trećinu ukupne potrošnje. Izuzete su usluge poput šišanja i hotelskog smeštaja – kojima je pandemija išestruko naštetila.

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama je i dalje visoka – u septembru je iznosila 7,8%. Pojedini ekonomski stručnjaci ukazuju da je za održavanje povećane potrošnje potrebna dodatna državna pomoć nezaposlenim Amerikancima. Istovremeno, postoji i zebnja da bi povećanje broja slučajeva Kovida 19 moglo udaljiti građane od prodavnica.

Prodavci se suočavaju sa nesvakidašnjom prazničnom sezonom. Best baj, Target i Volmart sredinom oktobra su objavili svoje praznične ponude – odmah potom to je učinio i Amazon – kompanija koja je utorak i sredu održala godišnju promociju pod nazivom Prajm dej (Prime Day).

Nadaju se da će oktobarske ponude otpočeti raniju prazničnu kupovinu i preduprediti masovne odlaske u prodavnic u novembru i decembru – što bi moglo izazvati opasnosti tokom pandemije Kovida 19.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG