Linkovi

Demokrate predlažu novi paket pomoći za Amerikance pogođene pandemijom


Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa rade na predlogu zakona kojim bi se obezbedilo dodatnih 2,2 hiljada milijardi dolara pomoći za one koji su pogođeni pandemijom koronavirusa. O tom paketu bi se moglo glasati sledeće nedelje, a predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da je spremna da pregovara sa Belom kućom.

Formalni razgovori dve strane stoje u mestu već sedam nedelja, a novi paket pomoći je usvojen pošto je direktor Federalnih rezervi rekao da Kongres mora da obezbedi još jedan paket pomoći za one koji su pogođeni pandemijom.

"Konture su tu, mislim da je sada pitanje vremena kada će biti usvojen", kazao je član Odbora za finansije Ričard Nil i predvideo da bi se o tome moglo glasati narednih dana.

Lider demokratske većine u Predstavničkom domnu Kevin Mekarti rekao je da nova inicijativa nije samo demokatska. Ipak, pitanje je da li bi ovakav predlog prošao u Senatu gde su većina republikanci. .

"To su probni baloni, mislim da nemaju šanse za uspeh", rekao je Din Filips, demokratski kongresmen iz Minesote i podsetio da i republiianci u Senatu nisu mogli da se usaglase oko svog predloga paketa pomoći za građane

Formalni razgovori između Nensi Pelosi, lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera, sekretara za finansije Stivena Mnučina i šefa Trampovog kabineta Marka Medouza prekinuti su 7. avgusta, nakon što nije postignut dogovor o novom paketu federalne pomoći onima koji su ostali bez posla tokom pandemije.

Isplata federalne pomoći Amerikancima od 600 dolara nedeljno istekla je krajem jula.

Ipak, Nensi Pelosi se čula sa Stivenom Mnučinom i prenela da su spremni da nastave pregovore.

Pelosi i Šumer su u početku tražili 3,4 hiljade milijardi dolara u paketu pomoći, spustili su se na 2,2 hiljade milijardi. Ali, i dalje nije jasno da li bi Bela kuća pristala na tu sumu, s obzirom na to da je njihov paket bio 1,3 hiljade milijardi dolara.

U međuvremenu, republikanci u Senatu, koji nisu bili direktno uključeni u razgovore, u početku su predlagali hiljadu milijardi dolara, da bi na kraju spustilli svoj predlog na 300 milijardi, ali ni taj predlog nije usvojen.

XS
SM
MD
LG