Linkovi

Makron u Beogradu: Kosovo i proširenje EU glavne teme


Arhiva - Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka u Elisejskoj palati, u Parizu, 17. januara 2018. (Foto: AP/Jean-Francois Badias)
Arhiva - Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka u Elisejskoj palati, u Parizu, 17. januara 2018. (Foto: AP/Jean-Francois Badias)

Osamnaest godina posle Žaka Širaka, u dvodnevnu posetu Beogradu dolazi predsednik Francuske Emanuel Makron, a glavni događaj ove posete je svakako susret i razgovor sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Gotovo do juče, poseta Makrona Beogradu nije bila zanimljiva tema francuskim medijima, ali kako u izjavi za Glas Amerike kaže dopisnica Dojče Velea iz Pariza Una Sabljaković, danas su Figaro i drugi portali najavili ovu posetu ocenom da će glavna tema svakako biti dijalog Beograda i Prištine.

Kako kaže Sabljaković, Figaro podseća na zastoj u pregovorima i poslednja zbivanja na relaciji Srbija - Kosovo, ali ističe da bi još neke teme mogle da se nađu na stolu u Beogradu:

"Figaro navodi da bi osetljiva tema tokom Makronove posete Beogradu mogla da bude upravo ideja da se pitanje Kosova reši razgraničenjem, i podseća da je Pariz otvoren za takvo rešenje, dok Berlin strahuje, jer bi, kako navodi list, tome mogla da bude otvorena Pandorina kutija", kaže Sabljaković.

Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu smatra da će predsednici Vučić i Makron da se bave, kako odnosima Franscuske i Srbije, tako i čitavim spektrom evropskih i regionalnih tema:

"Verujem da će spektar tema biti veoma širok. I kada je u pitanju proces evrointegracija, i kada je u pitanju proces unutrašnjih reformi. Naravno, Kosovo će svakako biti jedna od tema, ali ja ne očekujem da Francuska ima taj kapacitet da može da ovaj proces odblokira, koji je evo već skoro godinu dana pod potpunom blokadom", ističe Đukanović.

S obzirom na razlike koje postoje između Pariza i Berlina, ne samo po pitanju razgraničenja, već i drugih aspekata evropske politike, biće zanimljivo videti kako će proteći razgovor Vučića i Makrona na temu daljeg proširenja Unije. To je delikatna tema i Pariz je tu oprezan, prenosi za Glas Amerike Una Sabljaković stavove Figaroa:

"List u vezi sa tim kaže da je zvaničan stav Francuske da ona podržava evropsku perspektivu balkanskih zemalja, ali i da EU suočava sa problemima i sa ovih postojećih 28 članica, tako da u ovom trenutku nije u stanju da izdrži novo proširenje", prenosi Una Sabljaković.

"Mislim da je francuska javnost prilično radikalna kada je u pitanju novi proces proširenja, odnosno da je prilično protiv bilo kakvog ulaska zemalja Zapadnog Balkana. Međutim, treba da vidimo kako će se pre svega stvari unutar same EU u narednom periodu razrešiti", kaže na kraju Đukanović.

Na kraju, ostaje i nekoliko manje prijatnih tema kojima će predsednici Srbije i Francuske verovatno baviti. Po rečima Une Sabljaković, Figaro i drugi francuski mediji ističu Pariz i Beograd treba da prevaziđu neprijatnosti iz novembra prošle godine, sa proslave stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata u vezi mesta na tribini koje dodeljeno Aleksandru Vučiću.

A tu je i pitanje presude Apelacionog suda u francuskom gradu Kolmaru, koji je 2017 godine odbacio zahtev Srbije za izručenje kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

XS
SM
MD
LG