Linkovi

Makron u Beogradu 15. i 16. jula uz bogat program


Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron dočekuju predsednika i premijerku Srbije Aleksandra Vučića i Anu Brnabić u Berlinu (Foto: Reuters/Annegret Hilse)

Predsednik Francuske Emanuel Makron boraviće u poseti Srbiji 15. i 16. jula, i zvanično je potvrđeno danas iz Predsedništva Srbije, javili su mediji u Beogradu.

Kako je najvaljeno predsednik Aleksandar Vučić će sa francuskim kolegom razgovarati o ekonomskoj, političkoj saradnji i evropskom putu Srbije, ali i o Kosovu, kao i da će tokom posete biti potpisano oko 20 različitih sporazuma.

Makron je prvi francsuki predsednik koji posle 18 godina dolazi u Srbiju, posle Žaka Širaka, koji se u našoj zemlji zadržao jedan dan.

"To je velika poseta za nas, od ogromnog značaja. Reč je o jednom od dvoje najvažnijih evropskih lidera u Evropi, kome pripada budućnost", rekao je Vučić.

Makron bi na razgovor sa Vučićem mogao da dođe iz Moskve, gde će ga prethodno ugostiti Vladimir Putin, navodi dnevnik "Blic".

Prvog dana posete Makron će, kako se navodi, na Aerodromu "Nikola Tesla" otkriti ploču kojom će biti obeležen proces modernizacije aerodroma koji je preuzela francuska kompanija "Vansi".

Zatim će mu biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija, potom sledi tet-a-tet razgovor sa Vučićem, pa konferencija za medije.

Biće održan i sastanak dve delegacije, a Makron će posetiti i Novo groblje, spomenik braniocima Beograda, Kalemegdan i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, gde se očekuje da veliki broj građana dođe da pozdravi Makrona.

Uveče će predsednik Vučić prirediti večeru u čast svog gosta.

Drugog dana, Makron će obići Beograd, a sa predsednikom Srbije će razgovarati sa mladima iz regionalnog omladinskog centra.

Predviđen je i sa nekoliko istaknutih umetnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG