Linkovi

Mediji: Bivši potpredsednik Pens ulazi u predsedničku trku 7. juna


ARHIVA - Bivši potpredsednik Majk Pens razgovara sa lokalnim stanovnicima u Demojnu u Ajovi, 23. maja 2023. (Foto: AP /Charlie Neibergall)

Bivši potpredsenik Majk Pens zvanično će pokrenuti svoju kampanju za republikansku predsedničku nominaciju u Ajovi iduće nedelje, i tako će se direktno suočiti sa svojim nekadašnjim "šefom", Donaldom Trampom.

Pens će saopštiti kandidaturu na skupu u Demojnu 7. juna, na svoj 64. rođendan, prema izjavama dve osobe upoznate sa njegovim planovima, koje su želele da ostanu anonimne.

Takođe se očekuje da Pens objavi video snimak kada bude proglašavao kandidaturu.

Njegov tim smatra da je Ajova, jedna od prvih država u kojoj se glasa na stranačkim izborima, ključna za njegov potencijalni put ka pobedi, a savetnici kažu da planira da vodi agresivnu kampanju za konzervativne glasove hrišćanskih evanđelista koji čine znatan deo republikanskog biračkog tela u toj državi.

Pens je otvoreno konzervativan političar i snažno se protivi pravu na abortus, zalažući se za nacionalnu zabranu.

Očekuje se da će se u svojoj kampannji, Pens nastojati da izađe iz Trampove senke i u direktnim susretima sa biračima pokaže svoju ličnost. Majk Pens, koji je služio u Kongresu kao guverner Indijan pre nego što ga je Tramp izabrao za svog potpredsednika 2016, bio je izuzetno lojalan potpredsednik dok se nije distancirao od Trampa zbog izbora 2020.

Tramp, koji je očajnički želeo da preokrene svoj poraz i ostane na vlasti, pokušao je da ubedi Pensa, i svoje pristalice, da Pens nekako može da poništi volju birača, dok bude predsedavao ceremonijalnim prebrojavanjem elektorskih glasova u Kongresu 6. januara 2021, iako potpredsednik nema takva ovlašćenja. Dok je brojanje glasova trajalo, nasilna rulja Trampovih pristalica upala je u zgradu, lomila prozore, i napadala policiju, a Pens i njegovi članovi porodice i osoblje su morali da se sakriju dok su neki ljudi iz rulje skandirali "Obesite Majka Pensa!"

Pens je izjavio da su Trampove "nesmotrene reči" ugrozile njegovu porodicu i sve druge koji su bili u Kapitolu tog dana i ocenio da će istorija "pozvati Donalda Trampa na odgovornost."

“Četiri godine smo imali dobar poslovni odnos. Nije se dobro završilo", napisao je Pens u svojoj knjizi "So Help Me God.”

Bivši potpredsednik je proveo naredne dve i po godine strateški se odvajajući od Trampa, dok je postavljao temelje za svoju kampanju. Dok je dosledno hvalio učinak "Tramp-Pens administracije", takođe je naglašavao različitosti njih dvojica, i u politici i stilu.

Naredne nedelje se očekuje još nekoliko kandidatura za republikansku nominaciju. Bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi planira da pokrene kampanju u utorak uveče na skupu u Nju Hempširu a guverner Severne Dakote Dag Burgam će proglasiti svoju u Fargou, takođe 7. juna.

XS
SM
MD
LG