Linkovi

Na Kosovu održana peta Parada ponosa


Parada ponosa u Prištini (Foto: Rojters/Florion Goga)
Parada ponosa u Prištini (Foto: Rojters/Florion Goga)

Na Kosovu je peti put održana Parada ponosa koju su podržali i predstavnici LGBTI zajednice iz regiona. Na ulicama Prištine okupilo se nekoliko stotina aktivista ove zajednice i ostalih građana, a incidenata nije bilo.

Pod sloganom "Zajedno i ponosni" u centru Prištine okupilo se nekoliko stotina aktivista LGBT zajednice i drugih građana, kako bi ukazali na neophodnost jednakog ophođenja prema pripadnicima ove zajednice.

Okupljeni su nosili zastave i balone u duginim bojama, i transparente na kojima je pisalo “Ponosni što slavimo različitost Kosova” i “Diploma za avnopravnost”. Učesnici “Parade ponosa” prošetali su glavnom prištinskom ulicom, a skup su podržali i aktivisti LGBT zajednice iz regiona.

"Kao gej muškarac iz Srbije osećam veliku čast što mogu da budem ovde u Prištini, dolazim svake godine na 'Prajd' i zadovoljstvo mi je da sa mojim kolegama i ljudima iz LGBT zajednice, a i ljudima koji se bore za slobodu i demokratiju da mogu zajedno da marširam", rekao je Marko Mihailović.

"Ovo je dan za protest, za žurku, za jedinstvo, da tražimo ono što se zove ljudska prava. Na Balkanu je položaj LGBT zajednice uglavnom isti, ali sam srećan da sam deo zajednice, koja se kroz različite vidove aktivizma osnažuje", rekao je Bekim Asani.

Jedna od organizatorki “Parade ponosa” Marigona Sabiu kaže da je pripadnicima ove zajednice neophodna podrška kompletnog društva. .

“Pozivamo što veći broj građana da se pridruže ovoj inicijativi, jer polno i seksualno opredeljenje svakog pojedinca je važno, na šta svako ima pravo. Ponosni smo što ćemo danas marširati trgovima Prištine. S druge strane, prisutno je neslaganje, počev od strane porodice, obrazovnih institucija…, prisutna je osuda. Takođe, imamo i slučajeve nasilja prema ovoj zajednici. Stoga se nadamo da ćemo ovim putem bar malo podići svest za jednako ophođenje prema svima koji pripadaju LGBT zajednici”, rekla je Marigona Sabiu.

Podršku pripadnicima LGBT zajednice pružio je i američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet. Paradu ponosa je obezbeđivao veliki broj pripadnika Policije Kosova, a i incidenata nije bilo.

XS
SM
MD
LG