Linkovi

Lekari protiv NRA - isti cilj, različite metode


Štand sa izloženim poluautomatskim oružjem tipa AR-15 i AR-10 na Konvencija Udruženja vlasnika vatrenog oružja u Dalasu (Foto: AP/Sue Ogrocki)

Američko Udruženje vlasnika oružja, poznato i kao NRA, ušlo je u raspravu sa lekarima širom zemlje, koji su upozorili na veliki broj ljudi koji sa prostrelnim ranama svakodnevno završava u američkim bolnicama i upozorili na pitanje bezbednosti rukovanja oružjem. NRA uzvraća lekarima da se ne mešaju.

Rasprava na društvenim mrežama krenula je sa ovim tvitom NRA:

“Neko bi trebalo lekarima, koji se prave važni, da kaže da gledaju svoja posla”.

Povod za tvit bila je studija koju je objavilo Američko udruženje lekara opšte prakse - u kojoj se nasilje vatrenim oružjem tretira kao pitanje javnog zdravlja i preporučuje zabrana poluautomatskog oružja.

Pedijatar Elizabet Mid odgovorila je udruženju vlasnika oružja da je “njen posao da u urgentnom centru leči upucanu decu”.

“Nismo protiv oružja, već protiv verovatnog fatalnog ishoda”.

Mid kaže da u Americi svakodnevno bude ranjeno 342 ljudi, od kojih su 47 deca ili tinejdžeri. Zato je, kaže, to pitanje javnog zdravlja.

“Posebno kad ste pedijatar i kada morate da saopštite roditeljima da im je dete mrtvo ili paralizovano, to vas promeni za ceo život. I ne možete da živite s tim, a da ništa ne preduzmete”.

Dejv Vorkmen, bivši instruktor za rukovanje oružjem i urednik časopisa o oružju fondacije "Drugi amandman", slaže se sa NRA i naglašava da se u bezbedno rukovanje oružjem razumeju instruktori, a ne lekari.

“Ne bih išao u streljanu zbog vađenja krajnika”, ironičan je Vorkmen.

“Kao lekari opšte prakse uvek pitamo da li ima oružja u kući, gde se drži? Da li je dovoljno obezbeđeno zbog dece i da li smo učinili sve da sprečimo decu da dođu do oružja”, kaže Elizabet Mid.

Dejv Vorkmen je odlučan:

Mislim da to nije njihova stvar”.

Saglasni su u vezi sa ciljem, ali ne i u vazi sa tim kako do njega doći.

Vorkmen kaže da je situacija loša i da bi "svi trebalo da radimo na spasavanju života”, dok Mid naglašava:

“Mi ovo radimo jer želimo da spasimo živote pacijenata”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG