Linkovi

Tramp izneo predloge o kontroli oružja, NRA se ne slaže


Predsednik Tramp govori na skupu Nacionalnog udruženja vlasnika oružja (NRA) u aprilu 2017.

Američki predsednik Donald Tramp održao je novi sastanak o bezbednosti američkih škola i ponovo se založio za zakon o kontroli oružja, posle nedavnog masakra u srednjoj školi u Parklendu, na Floridi. Prema saopštenju Bele kuće, Tramp se sastao sa porodicom 18-godišnje Medou Polak, učenice četvrtog razreda te škole, koja je jedna od 17 ubijenih u pucnjavi.

Predsednik je takođe razgovarao sa državnim zakonodavcem Kolorada, koji je preživeo pucnjavu u srednjoj školi Kolombajn 1999. godine, kao i još nekoliko aktivista za kontrolu oružja. Dan ranije, Tramp se sastao sa zakonodavcima iz obe stranke, kojima je poručio da želi da se u Kongresu usvoji novi zakon kako bi se sprečile buduće pucnjave, što je težak zadatak u zemlji u kojoj Drugi amandman Ustava štiti prava vlasnika oružja. Nacionalno udruženje vlasnika oružja - NRA - jasno je stavilo na znanje da se ne slaže sa predsednikovim predlozima.

Predsednik Tramp šokirao je zakonodavce na dvostranačkom sastanku kada je pozvao na široke mere kontrole prodaje oružja. Predsednik je više puta zauzeo stavove suprotne onima koje zastupaju NRA i republikanci. Zvučalo je kao da podržava poziv demokrate iz Kontektikata Krisa Marfija o proveri kupaca svake vrste oružja.

“Ne postoji ništa slično tome, da predlog funkcioniše, građani to žele, ali ne možemo nikako da to ostvarimo”, smatra demokrata Kris Marfi.

“Sada imate drugačijeg predsednika. Imali ste razne predsednike i niste uspeli da to ostvarite, sada je drugačije. Mislim da i vi imate drugačiji stav, mislim da ljudi žele da se to ostvari”, kaže Donald Tramp,

Tramp se čak nije složio sa svojim potpredsednikom Majkom Pensom, navodeći da u nekim slučajevima policija treba da oduzme oružje pojedincima identifikovanim kao moguće pretnje i pre sudskog postupka.

“Treba omogućiti ispravnu proceduru, tako da ničija prava ne budu narušena, dobiti sudski nalog, a onda oduzeti ne samo vatreno, već svako drugo oružje koje ta osoba poseduje”, ocenjuje potpredsednik Majk Pens.

Nacionalno udruženje vlasnika oružja NRA je hitro reagovalo, izražavajući snažno neslaganje sa predsednikom.

"NRA će zaštiti prava nedužnih Amerikanaca”, rekla je portparolka Nacionalnog udruženja vlasnika oružja Dejna Leš.

Predsednik je izneo još jednu ideju kojoj se NRA odlučno protivi – podizanje starosne granice za kupovinu poluautomatskog oružja, kao što je puška AR-15 korišćena u pucnjavi na Floridi - na 21 godinu.

Za to vreme, dva velika lanca objavila su nove restrikcije prodaje oružja. “Volmart” je saopštio da će zaustaviti prodaju oružja i municije osobama mlađim od 21 godine. Lanac sportske opreme “Diks” više neće prodavati poluautomatske puške, a zabraniće prodaju svake vrste oružja svima mlađim od 21 godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG